2024. március 20. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 20., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Munkaerőköltség-növekedésben Magyarország volt az „EU-ezüstérmes” 2023 végén

2023 negyedik negyedévében átlagosan 4,0 százalékkal emelkedett a munkaerőköltség az Európai Unióban az előző év azonos negyedévéhez képest – tájékoztatott az Eurostat.

Teljesen megváltoztak a magyarok fizetési szokásai: a készpénz nem bírja a kártyák tempóját

A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.

Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

A legkelendőbb szállások a szállodák voltak, a fővárost felkeresők 56 százaléka, míg a vidéken foglalók 59 százaléka szállt meg ilyen szálláshelyeken.

Budapest belvárosa pörgeti az albérletpiacot

Az Otthon Centrum által közvetített ingatlan-kiadások esetében az összes bérlő mindössze 4,2 százaléka volt külföldi állampolgár az utóbbi hat hónapban.

Erősödő kereslettel indította az évet a zuglói ingatlanpiac

Zugló rég nem látott visszatérőként foglalta el februárban a negyedik helyet a kerületek népszerűségi listáján.

Bajban a magyar termőtalaj

Március 20-án a termőföld állapotára és fontosságára szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét.

Az IFRS és az ESG-jelentés

A Nemzetközi Fenntarthatósági Standard Testület 2024. januártól bevezette első két IFRS standardját: az IFRS S1-et és az IFRS S2-t. A standardok révén megvalósult az a cél, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos közzététel megfelel egyrészt a befektetők igényének a fenntarthatósági információk iránt, másrészt segít a vállalatoknak átfogó áttekintést nyújtani fenntarthatósági erőfeszítéseikről – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Meghosszabbítható-e a határozott idejű munkaviszony?

A munkaviszony általában határozatlan időre jön létre. A munkáltató és a munkavállaló érdeke azonban azt is diktálhatja, hogy határozott idejű munkaszerződést kössenek. Mi a teendő, ha a munkavállalóra az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig van szükség? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Uniós támogatással fejlesztette gyártástechnológiáját a Parmen Konzervipari Zrt.

Több mint 232 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a zöldség- és gyümölcskonzerveket előállító, nyírmeggyesi székhelyű Parmen Konzervipari Zrt.

Fontos változás: az eGNben kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást március 31-ig

Az eGN folyamatos adattöltésre készült, ezért a hatóság azt javasolja, hogy a nyilvántartást a jövőben közvetlenül a rendszerben vezessék az érintettek.

Fahulladékból készül 3D nyomtató töltőanyag bútorgyártáshoz

A fejlesztés célja a hulladékcsökkentés elősegítése, arra ösztönözve a kutatókat, hogy környezettudatos módszert találjanak a fahulladék újrahasznosítására. A koncepció merőben átalakíthatja a gazdaságunk fahulladékhoz való viszonyát.

Bórsavszivárgás, aknásítás, hidegleállás: összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója február 6-ai ukrajnai látogatását követően március 6-án Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon a Zaporizzsjai Atomerőmű biztonsági és védettségi helyzetéről.

Bevetésre kész „a hamisítás elleni uniós eszköztár”

Az Európai Bizottság ajánlást fogadott el az offline és online hamisítás elleni küzdelemről, valamint a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítéséről.

A mesterséges intelligencia kiberbiztonsági veszélyeitől tartanak a vállalatok

Zala Mihály: minden új technológia bevezetése súlyos kiberbiztonsági kockázatot jelent, különösen igaz ez a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS