Bevetésre kész „a hamisítás elleni uniós eszköztár”

2024. 03. 19., 15:40

Az Európai Bizottság ajánlást fogadott el az offline és online hamisítás elleni küzdelemről, valamint a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítéséről.

A hamisítás elleni uniós eszköztárként is ismert ajánlás célja, hogy előmozdítsa a jogtulajdonosok, a szolgáltatók és a bűnüldöző szervek közötti együttműködést, miközben ösztönzi a bevált gyakorlatokat, valamint a modern eszközök és technológiák használatát – olvasható a Bizottság közleményében.

„A hamisítás elleni küzdelem kulcsfontosságú szerepet játszik innovatív környezetünk megőrzésében. Az egyetlen további lehetőség az, hogy a tagállamok egy időben koordinálják és együttműködjenek ennek érdekében” – mondta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

„A hamisítás elleni hatékony eszközök alapvető fontosságúak a szellemi tulajdon védelme, a fogyasztói biztonság és az innováció szempontjából. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály révén az online platformokat elszámoltathatóvá tesszük, hogy szerepet vállalnak a hamisított áruk elleni küzdelemben. A mai ajánlás számos további eszközt tartalmaz a hamisítás elleni küzdelemhez, támogatva a kkv-k és a vállalkozások versenyképességét Európa-szerte” – mondta Thierry Breton,a belső piacért felelős biztos.

Az ajánlásában javasolt főbb intézkedések:
– A szellemitulajdon-jogok érvényesítésével kapcsolatos ügyekben egyedüli kapcsolattartó pont kijelölése és a meglévő eszközök, például az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által rendelkezésre bocsátott szellemitulajdon-jogi jogérvényesítési portál használatának kiterjesztése.
– A hamisított áruk interneten történő értékesítéséről szóló egyetértési megállapodás aláíróinak ösztönzése arra, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében keressenek „megbízható bejelentő státuszt”, biztosítva ezáltal, hogy elsőbbséget élvezzenek a jogellenes tartalomra vonatkozó bejelentések benyújtásakor. Az aláírókat és más közvetítő szolgáltatókat arra ösztönzik, hogy vegyenek részt az egyetértési megállapodás korszerűsítésében.
– Az eljárások kiigazítása az új hamisítási gyakorlatok elleni küzdelem érdekében, olyan kérdések kezelése, mint a párhuzamos weboldalak dinamikus eltiltása, az információmegosztás optimalizálása a bírósági eljárásokban, valamint a megfelelő kártérítés biztosítása, beleértve mind a vagyoni, mind a nem vagyoni károkat.
– Az alternatív vitarendezés használatának előmozdítása a szellemi tulajdonnal kapcsolatos valamennyi vita esetében, költséghatékony lehetőséget kínálva különösen a határokon átnyúló jogviták és a kkv-k számára.
– A szellemi tulajdont érintő súlyos bűncselekményekre vonatkozó maximális szankciók újraértékelése és esetleges növelése.
– A piacfelügyeleti hatóságok felhatalmazása a hamisítás további felderítésére és az ellene való küzdelemre.
– A hamisítványok gyorsabb, olcsóbb és környezetbarátabb tárolására és ártalmatlanítására irányuló gyakorlatok kidolgozása.
– A szellemi tulajdonnal kapcsolatos gyakorlatok hozzáigazítása a mesterséges intelligenciához és a virtuális világokhoz, a blokklánc használata az ellátási lánc nyomon követhetőségére és a tartalomfelismerő rendszerekre a hamisítás és a kalózáruk felderítése érdekében.
– A szellemi tulajdon tartalmának beépítése a nemzeti képzési és oktatási tantervekbe, különösen a bűnüldözés és az üzleti tanulmányok tekintetében.

A kkv-kat érintő további javaslatok:
– A kkv-alap – az EUIPO által végrehajtott bizottsági kezdeményezés – keretében a „szellemitulajdon-jogi jogérvényesítési utalvány” elnevezésű új szolgáltatásmegtéríti azon kkv-k költségeit, amelyek kezdeti tanácsot kérnek szakértőktől arra vonatkozóan, hogy miként érvényesíthetik jogaikat a szellemitulajdon-jog megsértése esetén, vagy hogyan kerülhetik el egy másik vállalat szellemitulajdon-jogainak megsértését.
– A Bizottság kidolgoz egy kiberlopásmegelőzési eszköztárat, amely figyelemfelkeltő anyagokat és képzéseket biztosít. Ez segíteni fogja a kkv-kat az üzleti titkok elleni kibertámadások megelőzésében vagy az azokra való reagálásban.
– A Bizottság az ágazattal és a tagállamokkal szoros együttműködésben kidolgozza az arra vonatkozó iránymutatást tartalmazó ellenőrző listát, hogy a kkv-k hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát immateriális javaik veszélyeztetése nélkül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS