Erősödő kereslettel indította az évet a zuglói ingatlanpiac

2024. 03. 19., 12:10

Ismét kezdenek rátalálni a vevők a zuglói ingatlanokra, 15,5 százalékra emelkedett a kerület népszerűsége a Duna House adatai szerint idén februárban. A négyzetméterárakat tekintve a kerületi átlag 2022-höz képest 2 százalékkal, 791 ezer forintra enyhült a gyenge 2023-as ingatlanpiacon, azonban az idei eladások adatai, valamint a növekvő kereslet alapján ismét áremelkedésre számíthatnak a kerületet preferáló vásárlók, amit a rákosrendezői beruházás híre még tovább fokozhat.

Újult lendülettel indult az év a hazai ingatlanpiacon, ami nyomot hagyott a fővárosi ingatlanok iránti keresleten is. A februári adatok alapján pedig már a tényleges üzletzárások terén is érezhetővé vált, hogy a lejtmenet és a stagnálás időszaka véget ért.

„Egyértelműen emelkedő pályára lépett a szegmens, ugyanis az idei februárt megelőzően két évvel ezelőtt zárt utoljára a Duna House becslése szerint 10 ezer tranzakció felett a piac. Az új feltételekkel elérhető otthonteremtési támogatások, a csökkenő kamatpálya, valamint az inflációkövető állampapír kivezetése a saját célra vásárlók mellett idén a befektetőket is ismét az ingatlanok felé fordíthatja majd” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Az ingatlanpiac folyamatosan változik, jelenleg is az átrendeződés jeleit mutatja a budapesti piac, ahol a fővárosi kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérés szerint 2024 februárjában olyannyira élre törtek a saját célra vásárlók között preferált kerületek, hogy vélhetően csak ideiglenesen, de le is szorították a népszerűségi verseny dobogójáról a befektetők által kedvelt, belvárosi lokációt. A legkedveltebb kerületek sorát továbbra is Angyalföld vezeti, azonban Újbuda, a II. kerület, valamint Zugló keresettsége az ötödik és hatodik helyre tolta az erzsébet- és terézvárosi ingatlanokat” – folytatta a szakértő.

Zugló rég nem látott visszatérőként foglalta el idén februárban a negyedik helyet a kerületek népszerűségi listáján. 2021-ben a XIV. kerület szinte minden hónapban előkelő, dobogós helyen végzett, az ingatlanközvetítő felmérése szerint éves átlagban az érdeklődők 16,4 százaléka keresett megvásárolható ingatlant a kerületben, azonban az elmúlt két évben az éves arány fokozatosan csökkent. A 2023-as év ingatlanpiacán alapvetően enyhébb volt a kereslet, és Zuglót is ekkor választották a legkevesebben, az érdeklődők mindössze 14,2 százaléka költözött volna a területre. Idén februárban azonban a Duna House által regisztrált ingatlanvásárlók 15,5 százaléka jelölte meg preferált lokációként a Pest tüdejének is nevezett, 240 hektár zöld területtel és változatos ingatlankínálattal rendelkező kerületet.

„Bár a megvalósult tranzakciók terén egyelőre nem érezteti hatását a Rákosrendezőre tervezett új városrész, a kerület iránti érdeklődésre azonban már most mérhető hatással volt a beruházás híre, ami vélhetően rövid időn belül az ingatlanárakat is befolyásolja majd” – emelte ki Benedikt Károly.

Míg a pandémia előtt, 2019-ben átlagosan 34,8 millió forintból is megoldható volt, addig a 2023-as értékesítési adatok alapján közel 20 millió forinttal került többe a zuglói otthonteremtés. 2023-ban így egy átlagosan 69 négyzetméteres, XIV. kerületi ingatlan 54,4 millió forintos kiadást, négyzetméterenként 791 ezer forintot jelentett a vásárlók számára. Négyzetméterárak tekintetében a legmagasabb éves átlagot 2022-ben mérte az ingatlanközvetítő hálózat, akkor 810 ezer forintot kóstált egy négyzetméter a területen. A 2024-es év során értékesített zuglói ingatlanok adatai szerint már a 900 ezer forintot is megközelítette az átlag, azonban idén inkább az alacsonyabb értékű, átlagosan 43,6 millió forintos, méretét tekintve 50 négyzetméter körüli otthonokra irányult a kereslet.

Számos ingatlantípusból válogathatnak az érdeklődők, hiszen a társasházi téglaépítésű és házgyári lakások mellett újépítésű otthonokban is bővelkedik a kerület, a gyermeket nevelő párok által kedvelt kertvárosi területeken található családi házakról nem is beszélve. Azonban ahogy az előző években, úgy a 2023-ban is a téglaépítésű lakások iránti kereslet volt a legkiemelkedőbb, az értékesített zuglói otthonok 74 százaléka tartozott ide. Ezekért a lakásokért átlagosan 55,3 millió forintot fizettek a vevők, ami 802 ezer forintos négyzetméterárat és 69 négyzetméteres alapterületet jelentett.

Kedvelt választás a kerületen belül a panellakás is, a 2023-ban a negyedik legdrágább és a negyedik legkeresettebb lakótelep volt a Füredi úti, ahol a 2022-es átlaghoz képest 7 százalékkal, 770 ezer forintra emelkedett a házgyári lakások átlagos egységára. A kerületben egyébként panelre átlagosan 37,3 millió forintot, vagyis négyzetméterenként 758 ezer forintot fordítottak az ügyfelek.

Az újépítésű ingatlanok tekintetében jelentős visszaesést produkált a kerület. Míg 2022-ben az értékesített lakások 21 százaléka volt új otthon, addig a 2023-as év során mindössze 6százalék volt ez az arány. A 2023-as negyedik negyedéves eladások alapján az új ingatlanokra vonatkozó átlagos négyzetméterár fővárosi szinten is a megfizethetőbb kategóriába tartozott, annak ellenére, hogy csaknem elérte az 1,2 millió forint/m2-t, ami 71,7 millió forintos átlagos ingatlanértéket takar. Aki zuglói újépítésű ingatlanba költözne, számos projekt lakásai közül választhat, 2023 negyedik negyedévében fővárosi szinten itt hirdették meg a hatodik legtöbb új lakást, ami 1400 feletti darabszámot jelent.

Az előző évhez mérten jelentős, 23 százalékos négyzetméterár-emelkedést mutatnak az adatok a zuglói családi házakat illetően 2023-ban, a kerületi adásvételek mindössze 4 százaléka zárult kertes házra tavaly. Az átlagos ingatlanérték 97,2 millió forint volt, amelyért tágas, 150 négyzetméteres ingatlanra tehettek szert a vevők.

Aki zuglói ingatlant keres, jelenleg viszonylag szűk merítésből válogathat, a Duna House fővárosi lakóingatlan-kínálatának 5 százaléka található a XIV. kerületben. Darabszámban csekély ugyan a kerületben kínált ingatlanállomány, azonban mind a saját célra vásárlók, mind a befektetők számára tartogat jó ajánlatokat a klasszikus villaépülettől kezdve, az irodaházon keresztül a könnyen kiadható panellakásig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS