Az IFRS és az ESG-jelentés

2024. 03. 19., 16:10

A Nemzetközi Fenntarthatósági Standard Testület (ISSB) 2024. januártól bevezette első két IFRS standardját: az IFRS S1-et és az IFRS S2-t. A standardok révén megvalósult az a cél, hogy a fenntarthatósággal (ESG) kapcsolatos közzététel megfelel egyrészt a befektetők igényének a fenntarthatósági információk iránt, másrészt segít a vállalatoknak átfogó áttekintést nyújtani fenntarthatósági erőfeszítéseikről – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

2023 nyarán új korszak köszöntött be a fenntarthatósági (ESG) jelentések és az érintett vállalatok életébe – kezdi friss bejegyzését Reinics Krisztina számviteli igazgató, az RSM Hungary IFRS részlegének vezetője.Az ISSB két standardot készített, IFRS S1 és S2, amelyek a fenntarthatósággal kapcsolatos általános és az klímával kapcsolatos közzétételeket tartalmazzák. 

2024. január 1-jét vagy azt követően kezdődő éves jelentési időszakokban kötelezik a vállalatokat az előírások alkalmazására. Azonban az előírásokat először alkalmazó vállalatok számára az ISSB egyes követelmények alóli mentességet biztosít az első évben. Például egy vállalat korlátozhatja a klímával kapcsolatos kockázatokról és lehetőségekről szóló közzétételeket.

Mivel az IFRS S1 és S2 véglegesítésre került, a kormányok felelőssége, hogy ezeket a standardokat 2025-ig beépítsék szabályozási keretükbe. 

ESRS: európai fenntarthatósági jelentéstételi standardok 

Az EU az  uniós zöld megállapodás részeként bevezette saját kötelező fenntarthatósági normáit, az európai fenntarthatósági jelentéstételi standardokat (ESRS). Az EU saját standardjaival is egyértelművé tette, hogy az ESRS és az IFRS nagymértékben összhangban van egymással. Valójában az ESRS-t, valamint az IFRS S1-et és S2-t párhuzamosan fejlesztették ki, megkönnyítve a vállalatok számára, hogy megfeleljenek mindkét szabványrendszernek.

IFRS S1 Általános Követelmények a Fenntarthatósággal Kapcsolatos Pénzügyi Információk Közzétételére

Az IFRS S1 célja, hogy kötelezze a vállalatokat a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokról és lehetőségekről szóló információk közzétételére, amelyek hasznosak az általános célú pénzügyi jelentéstétel elsődleges felhasználói számára és amelyek várhatóan befolyásolják a szervezet pénzáramlását, finanszírozáshoz való hozzáférését vagy tőkeköltségét rövid, közép és hosszú távon.

Az IFRS S1 meghatározza a közzétételre vonatkozó követelményeket a szervezet fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatairól és lehetőségeiről annak érdekében, hogy az információ hasznos legyen a felhasználók számára a döntéseik meghozatalában.

Egy szervezet különösen a következőkről köteles közzétenni információkat:
1. a kormányzati folyamatok, kontrollok és eljárások, amelyeket a szervezet a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatok és lehetőségek figyelésére, kezelésére és felügyeletére használ;
2. a szervezet stratégiája a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelésére;
3. a folyamatok, amelyeket a szervezet a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatok és lehetőségek azonosítására, értékelésére, prioritásainak meghatározására és figyelésére használ; és
4. a szervezet teljesítménye a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatban, beleértve a bármilyen célok felé tett előrehaladást.

Az IFRS S2 „Klímával kapcsolatos közzétételek” standard

Az IFRS S2 az IFRS S1 követelményein alapul, a klímával kapcsolatos közzétételekre összpontosít.

Az IFRS S2 kötelezi a szervezetet arra, hogy azonosítsa és közzé tegye a klímával kapcsolatos kockázatokat és lehetőségeket, amelyek befolyásolhatják a szervezet kilátásait rövid, közép és hosszú távon.

A standard iránymutatásokat ad a klímával kapcsolatos kérdések közzétételéhez a tevékenység típusára való hivatkozással (úgynevezett iparági útmutatók). 

E standard egyik különleges jellemzője, hogy bevezeti az iparági alapú útmutatásokat, amelyeket a Fenntarthatósági Számviteli Standardok Testülete (SASB) által kiadott standardakból vettek át. 68 iparági kategóriát vezettek be a következő szektorokból: Fogyasztási Cikkek, Kitermelés és Ásványfeldolgozás, Pénzügyi szolgáltatások, Élelmiszer és Ital, Egészségügy, Infrastruktúra, Megújuló Erőforrások & Alternatív Energia, Erőforrás-transzformáció, Szolgáltatások, Technológia és Kommunikáció, valamint Közlekedés.

Amikor a szervezetek az iparági útmutatók szerint készítik el a közzétételeket, meg kell határozniuk elsődleges iparági besorolásukat. Ebben a tekintetben segítséget nyújthat a Fenntartható Iparág Besorolási Rendszer (SICS) hivatkozása.

Az IFRS S2 kötelezi a szervezetet arra, hogy olyan információkat tegyen közzé, amelyek lehetővé teszik az általános célú pénzügyi jelentések felhasználói számára, hogy megértsék a következőket:
1. a kormányzati folyamatokat, kontrollokat és eljárásokat, amelyeket a szervezet a klímával kapcsolatos kockázatok és lehetőségek figyelésére, kezelésére és felügyeletére használ;
2. a szervezet stratégiáját a klímával kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelésére;
3. a folyamatokat, amelyeket a szervezet a klímával kapcsolatos kockázatok és lehetőségek azonosítására, értékelésére, prioritásainak meghatározására és figyelésére használ, beleértve, hogy ezek a folyamatok hogyan és milyen módon vannak integrálva, és tájékoztatják a szervezet átfogó kockázatkezelési folyamatát; és
4. a szervezet teljesítményét a klímával kapcsolatos kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatban, beleértve az előrehaladást a meghatározott klímacélok felé, és minden olyan célt, amelyet törvény vagy szabályozás ír elő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS