2024. január 12. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 12., 07:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Karbonvám: kötelező CBAM-nyilatkozat január 31-ig

Az intézkedés célja, hogy ellensúlyozza az olcsóbban, de környezetszennyezőbb módon előállított termékek versenyelőnyét az uniós országokban, és visszaszorítsa a károsanyag-kibocsátást.

A felhasználók véleményére kíváncsi a NAV

A részvétel a kutatásban önkéntes, az adatok feldolgozása anonim.

Részesedésszerzés induló vállalkozásban

2024. január 1-től nem számít bevételnek, ha a magánszemély induló vállalkozásban munkavállalóként, vezető tisztségviselőként tagsági jogot megtestesítő részesedést (üzletrészt, részvényt) szerez ingyenesen vagy kedvezményesen.

Bankmonitor: erre a buktatóra kell figyelniük a CSOK Pluszt igénylőknek

Kérdéses, hogy a hivatal milyen tartalommal állítja ki az igazolást, ha pedig a bank nem fogadja el azt, akkor hiánypótlást kérhet.

Olyan babaváró rally indulhat, amire még nem volt példa

2023-ban legalább 45 százalékkal visszaesett a babaváró iránti kereslet, 2024-ben viszont szárnyalva kezdheti az évet ez a családtámogatási termék.

Jelentősen bővült a napenergia kapacitás Magyarországon

A tavalyi bővülés közel fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművek üzembe helyezéséből.

VOSZ: kötelező lesz tájékoztatni a termékkiszerelés csökkenéséről

A kormány új intézkedést fogadott el: az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

Gyula és Békés vármegye lesz a 46. Utazás Kiállítás díszvendége

Február 22. és 25. között rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a Hungexpón.

Többszintes, államilag szabályozott fenntarthatósági jelölőrendszer kialakítását javasolja a GVH

Sok piaci szereplő márkaépítésre használja, de a fogyasztók jelentős része nem érti a zavaros zöld üzeneteket.

Fogyasztóvédelem: speciális esetekben 5 milliárd forintra is rúghat a büntetés

Az alsó és felső értékek közé az országosan egységes jogalkalmazás érdekében „irányadó” bírság-összegeket is meghatároztak.

A Volkswagen integrálja a ChatGPT-t a fedélzeti számítógépekbe

A német autókonszern a CES 2024-en mutatta be a mesterséges intelligencia alkalmazás, a ChatGPT integrációját. A Volkswagen célja az, hogy az AI nyelvi modell interaktív és vonzó társsá váljon, az autó hangalapú asszisztenseként.

Új szabályok az uniós intézmények kiberbiztonságának fokozására

A rendeletben meghatározott ütemtervet követve az uniós szervezetek belső kiberbiztonsági irányítási folyamatokat hoznak létre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS