A Volkswagen integrálja a ChatGPT-t a fedélzeti számítógépekbe

A Volkswagen integrálja a ChatGPT-t a fedélzeti számítógépekbe
2024. 01. 11., 15:10

A német autókonszern a CES 2024-en mutatta be a mesterséges intelligencia alkalmazás, a ChatGPT integrációját. A Volkswagen célja az, hogy az AI nyelvi modell interaktív és vonzó társsá váljon, az autó hangalapú asszisztenseként.

A Volkswagen jelentős fejlesztést mutatott be a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES). A vállalat a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú chatbotot integrálta a saját IDA hangasszisztensébe, ami szerintük új korszakot nyit az autóipari technológiákban. Az innováció a Cerence Inc. technológiai partnerrel való együttműködés eredménye: a cég Chat Pro-ján keresztül zökkenőmentes és intelligens ChatGPT integrációt vezetnek be a Volkswagen Csoport márkáinak jelenlegi MEB és MQB evo modelljeibe, amelyek már eleve rendelkeznek az IDA hangasszisztenssel. Az ötvözött megoldás a tervek szerint 2024 második negyedévében debütál az új járművekben, az integráció pedig hozzáférést biztosít az ügyfeleknek az egyre bővülő AI-adatbázishoz.

A ChatGPT jól ismert az intelligenciájáról és a társalgási képességeiről, és az idei évtől azt is lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy vezetés közben keressenek tartalmakat, a személyes és utasbiztonság veszélyeztetése nélkül. Figyelemre méltó, írja az Interesting Engineering, hogy a ChatGPT integrációja a Cerence Chat Pro-n keresztül nem fér hozzá semmilyen járműspecifikus információhoz, így biztosítva a felhasználók magánéletének és adatainak védelmét. Ez az új innováció a Volkswagen különböző elektromos modelljeiben, így többek között az ID.7, ID.4, ID.5 és ID.3, valamint a nemrég bemutatott új Tiguan, Passat és Golf típusokban lesz elérhető.

Így működik együtt a Volkswagen IDÁ-ja és a ChatGPT

Az innováció a Cerence Chat Pro képességeit használja ki, egyben bővíti az IDA hangalapú asszisztens képességeit, hogy a fedélzeten tartózkodó utasok különböző aspektusok szerint igénybe, például irányítsák vele az infotainment eszközöket, a navigációt vagy éppen a légkondicionálót, sőt, ha kell, választ kapjanak általános ismereteket igénylő kérdésekre is. Mindezeken túl a ChatGPT integrációja az AI-képességek folyamatos fejlesztésének alapját teremti meg a Volkswagen csoport autóiban - segítséget kínálva az utazás során, intuitív módon és kihangosítva.

A VW úgy véli, a ChatGPT beépítése a járművekbe jelentős előrelépés a vezetési élmény fokozásában, és az a célja, hogy gazdagítsa az interakciókat, hasznos információkat nyújtson, illetve elősegítse a felhasználók zökkenőmentesebb utazását és tájékoztatását, miközben előtérbe helyezi a biztonságot és a kézhasználat nélküli kényelmet.

A Volkswagen és a Cerence Inc. együttműködése egyfajta kiállás az autóipari technológia fejlesztése iránti elkötelezettség mellett, de új szabványt is teremthet a járműveken belüli intelligens hangalapú asszisztensek számára. Mivel a VW az első olyan sorozatgyártó, amelyik a ChatGPT-t alapfelszereltségként kínálja, az új funkciók valóban nagy előrelépést jelenthetnek a kifinomult AI technológia mindennapi vezetési élménybe történő integrálásában.

Gábor János

Főoldali kép: Volkswagen

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS