2024. április 29. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 04. 29., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai április utolsó és május első napjaiban?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az április 29-én kezdődő héten.

4,6 százalékos volt a munkanélküliség az első negyedévben

A 2024. január–márciusi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezer fővel, 229 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,6 százalékra nőtt.

Mennyivel tartozik a NAV-nak? Pillanatok alatt ellenőrizheti

A NAV mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

K&H kkv bizalmi index: lassú emelkedés kezdődhet

Szerény, de már a várható inflációt meghaladó pénzügyi eredményekre számítanak idén a vállalkozások. A K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményei alapján átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9 százalékos profitbővülést valószínűsítenek a következő egy évben; beruházási dömping azonban továbbra sem várható.

Otthonfelújítási Program: elkészült a tervezet, elindult a társadalmi egyeztetés

Elindult az „Otthonfelújítási Hitelprogram Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához” című (RRF-REP-10.13.1-24) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Enyhén csökkentek a lakásárak 2023 végén

2023 negyedik negyedévében országosan enyhén csökkentek a lakásárak, az éves áremelkedés üteme ugyanakkor bázishatás révén gyorsult – derül ki az MNB Lakásárindex 2023. IV. negyedévi adataiból.

Bankmonitor: csalódhat, aki további kamatcsökkenésre vár, még drágulhatnak is a lakáshitelek

A hitelkamatok érdemi emelkedéséhez a bankoknak ki kell lépniük az önkéntes THM plafonból.

Hitelkiváltás: alacsonyabb törlesztőrészletek, milliós spórolás a családoknak

Már 1 százaléknyi kamatkülönbség is jelentős változást eredményezhet a havi törlesztőrészletekben, ha időben lépnek a családok és kiváltják meglévő, kedvezőtlenebb kamatozású hitelüket – hívják fel a figyelmet a Credipass szakértői.

Uniós támogatással fejlesztett a CornMill Hungary Kft. Kunmadarason

Fejlesztette csomagolási technológiáját a kukorica-feldolgozással, mezőgazdasági termékek, termények nagykereskedelmével foglalkozó CornMill Hungary Kft. kunmadarasi telephelyén.

Európa 10 „leginnovátorabb” országa közé várja a kormány 2030-ra Magyarországot

Az idén 147 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a kutatás, a tudományos innováció támogatására a Neumann János Program keretében.

Nagy dobás a Microsoft generatív AI-ja: így mozdulnak meg az állóképek

A Microsoft elindított egy új kép-videó generáló mesterséges intelligenciamodellt. A VASA-1 névre keresztelt AI-nak mindössze egy képre és egy hangklipre van szüksége ahhoz, hogy beszélő embereket ábrázoló videókat készítsen.

Nincs minden rendben a magyar autópálya-koncessziós szerződésekkel az Európai Bizottság szerint

Három ügyben is szerepel Magyarország az Európai Bizottság áprilisi kötelezettségszegési eljárási csomagjában.

Csernobil: mi történt a 20-as években?

A csernobili atomerőmű-baleset 38-ik évfordulója kapcsán az Országos Atomenergia Hivatal szakértői összefoglalták az elmúlt évek legfontosabb történéseit és áttekintették az aktuális helyzetet is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS