2023. november 3. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 11. 03., 08:19

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Kötelező visszaváltási rendszer: november 15-ig kötelező regisztrálni

A kötelező visszaváltási rendszer éles indulása 2024. január 1-je, a visszaváltási rendszerben érintett termékek forgalmazóinak 2023. november 15-éig kötelező regisztrálni – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

EY: közel 100 milliárd forint költségvetési többletbevételt vár a kormány a globális minimumadótól

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az adótörvényeket módosító javaslatot. Az EY szakértői összeállították a legfontosabb változásokat.

Új funkciót vezet be a NAV az Ügyfélportál „Képviseletek” menüpontjában

Az ügyfél – vagy állandó meghatalmazottja – kérheti, hogy a NAV-nál nyilvántartott képviseleti adatait elküldjék az ügyfél elektronikus tárhelyére (KÜNY-tárhely, Cégkapu, Hivatali Kapu). A képviseleti adatok így összesítve állnak az ügyfél rendelkezésére.

GDP-arányos adóterhelés: EU-átlag alatt a magyar adat

2022-ben 41,2 százalékos volt az EU-ban a teljes adó/GDP-arány, vagyis az adók és a társadalombiztosítási járulékok összege a bruttó hazai termék százalékában kifejezve; 2021-ben ugyanez a ráta 41,5 százalék volt.

2024 elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok

Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program: 44 milliárd forintot igényeltek

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program második felhívása 2023. szeptember 28-án került meghirdetésre, a vissza nem térítendő támogatás keretösszege 6 milliárd forint. A támogatás összege 300–500 millió forintot érhet el.

3,1 pontnyit javult az üzleti hangulat a feldolgozóiparban októberben

Kissé javult a feldolgozóipari üzleti hangulat Magyarországon októberben, az MLBKT Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított értéke 50,5 pontra emelkedett a szeptemberi 47,4 pontról.

Még lehet jelentkezni a Fiatal Vállalkozók Hete rendezvényeire

November 13-17. között rendezik meg idén a Fiatal Vállalkozók Hete Üzleti és Karrier Show-t a FIVOSZ szervezésében.

Magyar Űrkutatás Napja 2023 – „Világűr és vállalkozások”

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idén is október első felében tartotta meg az Űrkutatás Napját. A „Világűr és vállalkozások” című esemény a Nemzetközi Világűrhéthez kapcsolódott.

Önvezető drón szállít alkatrészeket egy tengeri szélturbina tetejére

Világelső tesztet bonyolítottak le egy 2,6 méter szárnyfesztávolságú autonóm drón segítségével. Az önvezető jármű sikeresen teljesítette a közel 70 kg-os rakomány átadását, a tengeri szélerőmű egyik turbinájának tetején. Videó.

Duna House: tovább közelített a tavalyi szintekhez az ingatlanpiac

A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 októberében országosan 7853 lakóingatlan cserélt tulajdonost és 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Építhetnek az alkura az ingatlant vásárlók

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai alapján Pest vármegyében az olcsóbb kínálat vonzza a vásárlókat. Az Ingatlannet.hu szerint vidéken Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék vezetnek a kereslet 24 és 30 százalék közötti emelkedésével.

Nagyobb dózisban használhatóak a pockok elleni készítmények a súlyosan fertőzött területeken

Az ország több térségét érintő súlyos károsítóhelyzetre tekintettel módosította egyes rágcsálóirtók felhasználási engedélyét a Nébih.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS