2023. november 3. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 11. 03., 08:19

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Kötelező visszaváltási rendszer: november 15-ig kötelező regisztrálni

A kötelező visszaváltási rendszer éles indulása 2024. január 1-je, a visszaváltási rendszerben érintett termékek forgalmazóinak 2023. november 15-éig kötelező regisztrálni – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

EY: közel 100 milliárd forint költségvetési többletbevételt vár a kormány a globális minimumadótól

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az adótörvényeket módosító javaslatot. Az EY szakértői összeállították a legfontosabb változásokat.

Új funkciót vezet be a NAV az Ügyfélportál „Képviseletek” menüpontjában

Az ügyfél – vagy állandó meghatalmazottja – kérheti, hogy a NAV-nál nyilvántartott képviseleti adatait elküldjék az ügyfél elektronikus tárhelyére (KÜNY-tárhely, Cégkapu, Hivatali Kapu). A képviseleti adatok így összesítve állnak az ügyfél rendelkezésére.

GDP-arányos adóterhelés: EU-átlag alatt a magyar adat

2022-ben 41,2 százalékos volt az EU-ban a teljes adó/GDP-arány, vagyis az adók és a társadalombiztosítási járulékok összege a bruttó hazai termék százalékában kifejezve; 2021-ben ugyanez a ráta 41,5 százalék volt.

2024 elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok

Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program: 44 milliárd forintot igényeltek

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program második felhívása 2023. szeptember 28-án került meghirdetésre, a vissza nem térítendő támogatás keretösszege 6 milliárd forint. A támogatás összege 300–500 millió forintot érhet el.

3,1 pontnyit javult az üzleti hangulat a feldolgozóiparban októberben

Kissé javult a feldolgozóipari üzleti hangulat Magyarországon októberben, az MLBKT Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított értéke 50,5 pontra emelkedett a szeptemberi 47,4 pontról.

Még lehet jelentkezni a Fiatal Vállalkozók Hete rendezvényeire

November 13-17. között rendezik meg idén a Fiatal Vállalkozók Hete Üzleti és Karrier Show-t a FIVOSZ szervezésében.

Magyar Űrkutatás Napja 2023 – „Világűr és vállalkozások”

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idén is október első felében tartotta meg az Űrkutatás Napját. A „Világűr és vállalkozások” című esemény a Nemzetközi Világűrhéthez kapcsolódott.

Önvezető drón szállít alkatrészeket egy tengeri szélturbina tetejére

Világelső tesztet bonyolítottak le egy 2,6 méter szárnyfesztávolságú autonóm drón segítségével. Az önvezető jármű sikeresen teljesítette a közel 70 kg-os rakomány átadását, a tengeri szélerőmű egyik turbinájának tetején. Videó.

Duna House: tovább közelített a tavalyi szintekhez az ingatlanpiac

A Duna House Cégcsoport becslése szerint 2023 októberében országosan 7853 lakóingatlan cserélt tulajdonost és 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Építhetnek az alkura az ingatlant vásárlók

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai alapján Pest vármegyében az olcsóbb kínálat vonzza a vásárlókat. Az Ingatlannet.hu szerint vidéken Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék vezetnek a kereslet 24 és 30 százalék közötti emelkedésével.

Nagyobb dózisban használhatóak a pockok elleni készítmények a súlyosan fertőzött területeken

Az ország több térségét érintő súlyos károsítóhelyzetre tekintettel módosította egyes rágcsálóirtók felhasználási engedélyét a Nébih.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS