2023. november 2. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 11. 02., 08:22

Az Üzletem.hu összefoglalója.

A Hungexpón mutatkoznak be Zheinjang tartomány márkás termékei

2023. november 10–12. között kerül megrendezésre Budapesten a Hungexpo H pavilonjában Kína Zheinjang tartománya márkás termékeinek bemutatója.

Meghívó a Cseh-Magyar Üzleti Klub rendezvényére

A Cseh-Magyar Üzleti Klub elnöksége tisztelettel meghívja Önt a 2023-as év III. Szakszemináriumára.

ESPON workshop november 8-án

„Funkcionális várostérségek tervezése Magyarországon, kitekintéssel az európai folyamatokra az ESPON kutatások alapján”

Műanyagvadász akció a VOSZ szervezésében

A VOSZ Budapesti és Pest vármegyei Regionális Szervezete két helyen is hulladékszedést szervez november 4-én, szombaton.

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium a jövő évi adócsomagot

Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése; egyszerűbbé válik az szja- és járulékszabályozás, változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályoka, 2025-től jelentősen egyszerűsödik az egyéni vállalkozók adózása is.

Ipari árak: 8 százalék alá lassult szeptemberben az éves drágulás üteme a belföldi értékesítésben

Az augusztusi 8,6 százalék után 2023. augusztusban az ipari termelői árak a belföldi értékesítésben átlagosan 7,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Három százalék alá süllyedt az infláció az eurózónában

A szeptemberi 4,3 százalékról októberben 2,9 százalékra csökkent az éves infláció az eurózónában.

Társadalmi egyeztetést indít a kormány a társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvénytervezetről

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a nemzeti ESG keretrendszerről, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot.

KPMG: csak minden negyedik cég érzi magát felkészültnek az ESG tanúsításra

A KPMG új ESG Tanúsítási Érettségi Indexe alapján a vállalatok 75 százaléka úgy érzi világszerte, még hosszú út áll előtte ahhoz, hogy készen álljon az ESG teljesítményének tanúsítására és az új szabályozási követelményeknek való megfelelésre.

November 16-tól adómentes a borászati termék juttatása

A legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

Indul az eVÁM AIS Magyarországon

A sikeres átállás után a NAV az eddigi vámadatfeldolgozó rendszert, a CDPS-t leállítja.

Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszín

A magyar főváros Európa leginkább kedvelt üzleti hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor Budapesten kívül is egyre növekszik a kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban.

Több mint 200 millió forint uniós támogatással fejlesztett a békési IP Tender Kft.

Háromszáz millió forintból fejlesztette raktárkapacitását, csökkentette energiafelhasználását és növelte versenyképességét az út- és közmű-, valamint épületépítéssel foglalkozó békési IP Tender Kft.

Itthoni tankolásra buzdítja a fuvarozókat a kormány

A jelenlegi 3,5 forintról 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg 2024-től a kormány döntése értelmében.

A Parkinson-kórt is megjósolhatja az új technológiával szerelt okosóra

Európai klinikákon tesztelik a módszert, ami teljesen új megoldással képes a neuromuszkuláris állapotok megfigyelésére. Az okosóra szerkezet mágneses érzékelőrendszerrel jelzi előre a Parkinson-kór vagy akár az idegsorvadásos betegség stádiumát.

Beszakadt a csok, de a németek és a szlovákok nagyon veszik a magyar lakásokat

A tavalyi visszaesést 2023-ban is folytatta a magyar lakáspiac, idén az első félévben több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban.Tavaly csúcsra ugrott a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, különösen sok volt a német és a szlovák vevő – írja elemzésében az Ingatlannet.hu.

Ellenezné az európai húsadó bevezetését az Agrárkamara

Az Agrárkamara szerint negatívan érintené az európai, s így a magyar állattenyésztőket az európai húsadó esetleges bevezetése.

Nulla közelébe lassult a GDP-növekedés üteme az EU-ban

Az első negyedévi 1,2 és a második negyedévi 0,5 százalék után 2023 harmadik negyedévében csupán 0,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a GDP az Európai Unióban.

Dinamikusan bővült az uniós gyertyakereskedelem 2022-ben

2022-ben az uniós tagországok 2,331 milliárd euró értékben importáltak gyertyát, ami 32 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest – tájékoztatott az Eurostat.

„Megbízható, etikus, biztos és biztonságos generatív mesterséges intelligenciára van szükségünk”

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a G7-ek vezetői megállapodtak a Mesterséges Intelligenciára (MI) vonatkozó Nemzetközi Vezérelvekről, valamint a hirosimai mesterségesintelligencia-folyamat keretében a Mesterséges Intelligencia fejlesztői számára kidolgozott önkéntes Magatartási Kódexről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS