2023. november 2. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 11. 02., 08:22

Az Üzletem.hu összefoglalója.

A Hungexpón mutatkoznak be Zheinjang tartomány márkás termékei

2023. november 10–12. között kerül megrendezésre Budapesten a Hungexpo H pavilonjában Kína Zheinjang tartománya márkás termékeinek bemutatója.

Meghívó a Cseh-Magyar Üzleti Klub rendezvényére

A Cseh-Magyar Üzleti Klub elnöksége tisztelettel meghívja Önt a 2023-as év III. Szakszemináriumára.

ESPON workshop november 8-án

„Funkcionális várostérségek tervezése Magyarországon, kitekintéssel az európai folyamatokra az ESPON kutatások alapján”

Műanyagvadász akció a VOSZ szervezésében

A VOSZ Budapesti és Pest vármegyei Regionális Szervezete két helyen is hulladékszedést szervez november 4-én, szombaton.

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium a jövő évi adócsomagot

Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése; egyszerűbbé válik az szja- és járulékszabályozás, változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályoka, 2025-től jelentősen egyszerűsödik az egyéni vállalkozók adózása is.

Ipari árak: 8 százalék alá lassult szeptemberben az éves drágulás üteme a belföldi értékesítésben

Az augusztusi 8,6 százalék után 2023. augusztusban az ipari termelői árak a belföldi értékesítésben átlagosan 7,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Három százalék alá süllyedt az infláció az eurózónában

A szeptemberi 4,3 százalékról októberben 2,9 százalékra csökkent az éves infláció az eurózónában.

Társadalmi egyeztetést indít a kormány a társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvénytervezetről

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a nemzeti ESG keretrendszerről, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot.

KPMG: csak minden negyedik cég érzi magát felkészültnek az ESG tanúsításra

A KPMG új ESG Tanúsítási Érettségi Indexe alapján a vállalatok 75 százaléka úgy érzi világszerte, még hosszú út áll előtte ahhoz, hogy készen álljon az ESG teljesítményének tanúsítására és az új szabályozási követelményeknek való megfelelésre.

November 16-tól adómentes a borászati termék juttatása

A legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

Indul az eVÁM AIS Magyarországon

A sikeres átállás után a NAV az eddigi vámadatfeldolgozó rendszert, a CDPS-t leállítja.

Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszín

A magyar főváros Európa leginkább kedvelt üzleti hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor Budapesten kívül is egyre növekszik a kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban.

Több mint 200 millió forint uniós támogatással fejlesztett a békési IP Tender Kft.

Háromszáz millió forintból fejlesztette raktárkapacitását, csökkentette energiafelhasználását és növelte versenyképességét az út- és közmű-, valamint épületépítéssel foglalkozó békési IP Tender Kft.

Itthoni tankolásra buzdítja a fuvarozókat a kormány

A jelenlegi 3,5 forintról 10 forintra nőhet a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető literenkénti összeg 2024-től a kormány döntése értelmében.

A Parkinson-kórt is megjósolhatja az új technológiával szerelt okosóra

Európai klinikákon tesztelik a módszert, ami teljesen új megoldással képes a neuromuszkuláris állapotok megfigyelésére. Az okosóra szerkezet mágneses érzékelőrendszerrel jelzi előre a Parkinson-kór vagy akár az idegsorvadásos betegség stádiumát.

Beszakadt a csok, de a németek és a szlovákok nagyon veszik a magyar lakásokat

A tavalyi visszaesést 2023-ban is folytatta a magyar lakáspiac, idén az első félévben több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban.Tavaly csúcsra ugrott a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, különösen sok volt a német és a szlovák vevő – írja elemzésében az Ingatlannet.hu.

Ellenezné az európai húsadó bevezetését az Agrárkamara

Az Agrárkamara szerint negatívan érintené az európai, s így a magyar állattenyésztőket az európai húsadó esetleges bevezetése.

Nulla közelébe lassult a GDP-növekedés üteme az EU-ban

Az első negyedévi 1,2 és a második negyedévi 0,5 százalék után 2023 harmadik negyedévében csupán 0,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a GDP az Európai Unióban.

Dinamikusan bővült az uniós gyertyakereskedelem 2022-ben

2022-ben az uniós tagországok 2,331 milliárd euró értékben importáltak gyertyát, ami 32 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest – tájékoztatott az Eurostat.

„Megbízható, etikus, biztos és biztonságos generatív mesterséges intelligenciára van szükségünk”

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a G7-ek vezetői megállapodtak a Mesterséges Intelligenciára (MI) vonatkozó Nemzetközi Vezérelvekről, valamint a hirosimai mesterségesintelligencia-folyamat keretében a Mesterséges Intelligencia fejlesztői számára kidolgozott önkéntes Magatartási Kódexről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS