2023. június 29. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 06. 29., 08:22

Az Üzletem.hu összefoglalója.

„Formálódik” a digitális euró

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely meghatározza az euró lehetséges új digitális formájának kereteit.

Építőipar: egyre több cég szűnik meg felszámolással

„A folyamatosan magas szintet elérő új felszámolások száma és különösen a korábbi problémák nélküli cégek – országos átlagot meghaladó – aránya aggodalomra okot adó trendeket jelez.”

Borús képet fest a magyar gazdaságról a GKI idei második előrejelzése

A GKI júniusban nem változtatott gazdasági előrejelzésének fő megállapításain. Továbbra is a GDP 0,5 százalékos visszaesésére számít 2023-ban, az éves inflációt pedig 19 százalékra várja.

Mibe kerül a kereskedőnek, ha kártyával fizetünk?

A kártyaelfogadási költség 250 millió forintot meghaladó negyedéves forgalom esetén a forgalomnak „mindössze” 0,5 százaléka, de 1 millió forint alatt ennek több mint ötszöröse.

Lényegesen változnának az EPR-rendszer jelenleg ismert szabályai

Az EPR-javaslat lényegesebb pontjait járják körbe a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szakértői.

Jön a szocho, erős a forint: kapuzárás előtt ezek most a legjobb devizás ajánlatok

Aki eurót vagy dollárt szeretne befektetni, annak a héten érdemes döntenie a megtakarításáról. A péntekig nem teljesült megbízások kamatjövedelmére ugyanis már kivetik a szochót.

Benzin: mínusz 5, gázolaj: mínusz 6 forint péntektől

Pénteken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken.

Fordulat előtt a hazai talajművelés

A forgatás nélküli talajművelés alkalmazására vonatkozó jelentős gazdálkodói igényt jól mutatja, hogy az új Agro-Ökológiai Programba bejelentett 3,5 millió hektár szántóterületből 430 ezer hektárnyi területen vállaltak a termelők ilyen gyakorlatot.

Magyar javaslatra uniós szinten szigorodhat a mézkeverékek származásának jelölése

Nagy István agrárminiszter az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a mézkeverékek származásának jelölése során pontosabb információt kelljen biztosítani a fogyasztók számára. 

A 10+1 legjobb rántott húsos hely Magyarországon

A magyarok kedvenc vasárnapi étele nem megy ki a divatból.

Célegyenesben az európai adatmegosztási jogszabály

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodott az Európai Bizottság által 2022 februárjában előterjesztett európai adatmegosztási jogszabályról.

Török, lengyel és kínai élelmiszerekkel volt a legtöbb gond 2022-ben

2022-ben a leggyakoribb élelmiszer-kifogás a peszticiddel szennyezett török zöldségek és gyümölcsök, a szalmonellás lengyel baromfihús és az abból készült termékek, valamint kínai élelmiszerrel érintkező anyagok kioldódása miatt volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS