Célegyenesben az európai adatmegosztási jogszabály

2023. 06. 28., 16:19

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa megállapodott az Európai Bizottság által 2022 februárjában előterjesztett európai adatmegosztási jogszabályról.

Az adatmegosztási jogszabály célja, hogy kiaknázza az ipari adatokban rejlő lehetőségeket, optimalizálja hozzáférhetőségüket és felhasználásukat, valamint a versenyképes és megbízható európai felhőalapú piac előmozdítása révén fellendítse az EU adatgazdaságát. Célja annak biztosítása, hogy a digitális forradalom előnyeiből mindenki részesüljön – olvasható a Bizottság közleményében.

Üdvözlő szavak

„A megállapodás jelentős mérföldkő az adatok egységes piaca felé vezető úton. Az adatmegosztási jogszabály optimalizálja az adatfelhasználást azáltal, hogy javítja az adatokhoz való hozzáférést az egyének és a vállalkozások számára. Ez nagyon jó hír a digitális átalakulásunk szempontjából” – mondta Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök.

„A digitális szolgáltatásokról, a digitális piacokról és az adatkormányzásról szóló jogszabályok elfogadását követően a mostani megállapodás újabb mérföldkövet jelent a digitális tér átalakítására irányuló erőfeszítéseinkben. Az adatmegosztási jogszabály biztosítani fogja, hogy az ipari adatok megosztása, tárolása és feldolgozása az európai szabályok teljes körű tiszteletben tartásával történjen. Olyan virágzó adatgazdaságot hoz létre, amely európai feltételek mellett lehet innovatív és nyitott” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

Az adatmegosztási jogszabály legfontosabb elemei

Intézkedések, amelyek lehetővé teszik az összekapcsolt eszközök felhasználói számára, hogy hozzáférjenek az ezen eszközök és az ezen eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások által generált adatokhoz. A felhasználóknak lehetőségük lesz megosztani ezeket az adatokat harmadik felekkel, minek köszönhetően javulni fognak az utópiaci szolgáltatások és fellendül az innováció. Ezzel párhuzamosan a gyártók továbbra is ösztönzést kapnak arra, hogy beruházzanak a jó minőségű adatok előállításába, miközben üzleti titkaik továbbra is védelemben részesülnek.

Az egyoldalúan előírt tisztességtelen szerződési feltételekkel szembeni védelmet biztosító intézkedések. Ezek célja, hogy megvédjék az uniós vállalatokat az igazságtalan megállapodásoktól, előmozdítsák a tisztességes tárgyalásokat, és lehetővé tegyék a kkv-k számára, hogy magabiztosabban vegyenek részt az online piactéren.

Mechanizmusok a közszférabeli szervezetek számára a magánszektor birtokában lévő adatokhoz való hozzáférésre és azok felhasználására olyan szükséghelyzetek esetén, mint az árvizek és az erdőtüzek, illetve jogi felhatalmazás végrehajtásakor, amennyiben a szükséges adatokhoz más módon nem lehet könnyen hozzáférni.

Új szabályok, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy szabadon válthassanak a különböző felhőalapú adatfeldolgozási szolgáltatók között. E szabályok célja, hogy előmozdítsák a versenyt és növeljék a választékot a piacon, ugyanakkor megakadályozzák a vevőfogvatartást. Emellett az adatmegosztási jogszabály biztosítékokat tartalmaz a jogellenes adattovábbítások megakadályozására, megbízhatóbb és biztonságosabb adatkezelési környezetet biztosítva.

Az adatmegosztásra és adatfeldolgozásra vonatkozó interoperabilitási szabványok kidolgozásának előmozdítására irányuló, az EU szabványosítási stratégiájával összhangban lévő intézkedések.

Következő lépések

Az Európai Parlament és a Tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak hivatalosan is jóvá kell hagynia. Elfogadását követően az adatmegosztási jogszabály a Hivatalos Lapban való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és 20 hónappal a hatálybalépést követően válik alkalmazandóvá.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS