Építőipar: egyre több cég szűnik meg felszámolással

2023. 06. 28., 13:19

Az elmúlt két hónapban a cégalapítások száma alacsonyabb volt, mint a megszűnő cégeké, de a különbség mértéke fokozatosan csökken. A májusi cégalapítások elmaradtak az elmúlt hat év szezonális átlagától, míg a megszűnések száma is csökkent az előző hónaphoz képest, de még mindig meghaladja a szezonális átlagot. Az új felszámolási eljárások száma rekord magas – áll az Opten összefoglalójában.

Az építőipari termelés volumene továbbra is csökken, az új szerződések volumene sem ad biztató képet a jövőre nézve, áprilisban a termelés volumene 3,2 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől. Az épületek és az egyéb építmények termelése 4,4 százalék, 1,3 százalékkal csökkent, megmutatva, hogy a visszaesés széles körben érezhető volt. Az áprilisi teljesítmény márciushoz képest, a szezonális és munkanaphatás kiigazítások után, 2,6 százalékkal csökkent, így a tavaszi hónapok visszafogottabbak voltak az építőipar számára.

Az építőipari cégek összesített száma a legutóbbi adatok alapján enyhe csökkenést mutat az előző hónaphoz képest, viszont még mindig meghaladja a 2022 decemberi állapotot. Az újonnan alapított cégek száma már második hónapja elmarad a megszűnő cégekétől, viszont a különbség mértéke csökkenő tendenciát mutat. Az új cégek alakulásának dinamikája visszafogottabb, az elmúlt hat év szezonális átlagát sem éri el.

Az elmúlt hónapban tapasztalt megszűnések száma ugyan csökkent az építőiparban, azonban még így is meghaladja a hosszú távú szezonális átlagot, ami rávilágít a szektorban uralkodó bizonytalan helyzetre. Megfigyelhető a felszámolással megszűnt cégek növekvő szerepe, amelyek immáron két hónapja teszik ki a megszűnések közel 50 százalékát. Ezzel szemben a végelszámolással megszűnt cégek aránya jelentősen csökkent, a korábbi 50 százalékról mostanra mindössze 25 százalékra esett vissza. A visszaesés egyik oka a tavalyi kata-változás miatt elindított, a szokványost meghaladó végelszámolási eljárások lezárása, így várhatóan ez az arány nem növekszik az elkövetkező időszakban.

Az újonnan indult cégbírósági eljárások között a felszámolási eljárások aránya a fél éve tartó tendenciának megfelelően tovább erősödött. Kiemelkedő az arányuk, az összes építőipari vállalkozás közel 1 százalékát érinti, ami kétszerese az országos 0,5 százalékos átlagnak. Az új felszámolási eljárások jelentős részét, több mint 50 százalékát a 3-5 éve alakult cégek teszik ki, amelyek ezáltal domináns szerepet töltenek be a szektorban.

A felszámolási eljárásba kerülő cégek mintegy 70 százaléka már egy éve vagy annál régebben szembesült adószámtörlési eljárással. Ez az arány alacsonyabb, mint a 77 százalékos országos ráta, ami arra utal, hogy az építőiparban a cégek gyakrabban kerülnek korai stádiumban pénzügyi nehézségekkel szembe.

Az új felszámolási eljárásokban érintett cégek között azok aránya jelentősen magasabb a szektorban, mint országos szinten, melyek korábbi negatív hatásokat, mint például kényszertörlési eljárás vagy végelszámolás nem tapasztaltak. Az építőiparban ez az arány 12,6 százalék, míg országosan csak 9,6 százalék volt a májusi adatok szerint. Ez a 3 százalékpontos különbség rávilágít arra, hogy az építőiparban nagyobb eséllyel indulnak új felszámolási eljárások olyan cégek ellen, amelyek korábban nem kerültek hasonló helyzetbe.

Budapesten és Pest vármegyében – ahol az építőiparban működő cégek közel felét találjuk – indult a legtöbb új felszámolás, melyek aránya meghaladta a 60 százalékot. Azonban az előzmények nélkül indított felszámolások aránya itt kevesebb mint 9 százalék volt, ami azt jelzi, hogy ezen a területen a felszámolási eljárásokban gyakrabban érintett cégek már korábban is szembesültek bizonyos kihívásokkal.

Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője szerint az építőipar májusi adatai egyértelműen kettős képet festenek. „A KSH legújabb statisztikái alapján az ember hajlamos lenne arra gondolni, hogy az építőiparban tömeges vállalati bedőlések várhatók, de a cégtrendek szerencsére ezt nem támasztják alá. Valószínűleg az építőiparban jellemző hosszabb projektidőszakok még mindig tartják magukat, ami megkönnyítheti a vállalatok helyzetét.”

Ugyanakkor Alföldi figyelmeztetett arra is, hogy már látható az árnyoldala a folyamatoknak. „A folyamatosan magas szintet elérő új felszámolások száma és különösen a korábbi problémák nélküli cégek aránya, ami meghaladja az országos átlagot, már jeleznek aggodalomra okot adó trendeket. Ez azt mutatja, hogy a szektorban az új kihívások száma valóban növekszik, és a cégeknek meg kell találniuk a módját, hogyan kezeljék ezeket” - tette hozzá a szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) májusra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 17,01 százalék volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Zala, Veszprém és Csongrád-Csanád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS