14 ezer fesztiválozó véleményére voltak kíváncsiak

2020. 02. 14., 12:15

A nemrégiben sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentősen bővült a Budapesti Gazdasági Egyetem, Magyarország meghatározó alkalmazott tudományok egyetemének kutatói tevékenysége. A 266 millió forintos európai uniós támogatásból többek között kutatásokat kiszolgáló új szervezet létesült, hallgatókat és fiatal oktatókat vontak be a kutatásokba, illetve új kutatási témákat dolgoztak fel.

Eredményesen zárult a Budapesti Gazdasági Egyetemen az EFOP-3.6.1-16-2016-00012 azonosítószámú „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések - Innovatív megoldásokkal Zala megye K+F+I tevékenysége hatékonyságának növeléséért” című európai uniós projekt.

A 2017. január 01. – 2019. december 31. között 266 millió forint támogatásból megvalósult projekt általános célja – a technológiai fejlesztés és az innováció erősítése, a vállalkozói képességek fejlesztése, a kutatói továbbképzési programok, valamint a hálózatépítő tevékenységek és partnerségek révén – az Egyetem kutatási kapacitásainak bővítése volt, illetve ennek támogatása kutatási háttérszolgáltatásokkal.

A projekt eredményeként jelentősen bővült a BGE kutatási bázisa, fiatal kutatók, hallgatók kapcsolódtak be a munkába, akik kutatásmódszertani továbbképzéseken, hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon vettek részt, publikálták eredményeiket. Kutatásokat kiszolgáló szervezet is alakult korszerű informatikai háttérrel.

A 30 hónap alatt összesen 45 kutató – köztük 28 fiatal kutató – és 33 hallgató végzett aktív tudományos tevékenységet, több mint 80 tudományos jellegű publikáció jelent meg, és még számos kiadásra vár.  A közreműködők mintegy 70 szakmai konferencián szerepeltek, bemutatva eredményeiket, a laikus közönség pedig ismeretterjesztő előadások keretében ismerkedhetett meg a kutatási programokkal.

A projekt támogatásával két éven keresztül két kiemelt tudományos program zajlott. A fesztivál-gazdaságtani kutatás középpontjában a rendezvényturizmus nemzetgazdasági jelentőségének és potenciáljának kimutatása állt. A kutatás során 14 ezer fesztiválozót, 1000 lakost, és – mélyinterjú keretében – 30 szervezőt kérdeztek meg az ország minden régiójából nonprofit és üzleti rendezvényekről.  A gazdasági hatásvizsgálat során azt vizsgálták, hogy országos és megyei szinten mekkora jövedelmet, hozzáadott értéket és adóbevételt generál, valamint mekkora foglalkoztatást eredményez egy-egy fesztivál.

A felsőoktatás-módszertani kutatás keretében pedig górcső alá kerültek az oktatók és hallgatók motivációi az oktatás folyamatában és feltérképezték az oktatók módszertani felkészültségét is.

Mindezek mellett több kisebb kutatás is zajlott, amelyek a 21. század fontos társadalmi-gazdasági kérdéseire keresték a választ.

„A projekt nyújtotta lehetőségeket teljes mértékben kihasználtuk, hiszen az Egyetemen művelt tudományterületek szinte mindegyike bekerült a programba. A kutatási témák kiválasztása során kiemelten ösztönöztük a multidiszciplináris megközelítéseket” – mondta el dr. Solt Katalin, professor emerita, a projekt szakmai vezetője.

A BGE tervei között szerepel a projekt során kialakított új szervezeti keretek, a továbbképzés rendszerének, az open access fórumoknak, a kutatást támogató szolgáltatásoknak további működtetése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS