14 ezer fesztiválozó véleményére voltak kíváncsiak

2020. 02. 14., 12:15

A nemrégiben sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentősen bővült a Budapesti Gazdasági Egyetem, Magyarország meghatározó alkalmazott tudományok egyetemének kutatói tevékenysége. A 266 millió forintos európai uniós támogatásból többek között kutatásokat kiszolgáló új szervezet létesült, hallgatókat és fiatal oktatókat vontak be a kutatásokba, illetve új kutatási témákat dolgoztak fel.

Eredményesen zárult a Budapesti Gazdasági Egyetemen az EFOP-3.6.1-16-2016-00012 azonosítószámú „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések - Innovatív megoldásokkal Zala megye K+F+I tevékenysége hatékonyságának növeléséért” című európai uniós projekt.

A 2017. január 01. – 2019. december 31. között 266 millió forint támogatásból megvalósult projekt általános célja – a technológiai fejlesztés és az innováció erősítése, a vállalkozói képességek fejlesztése, a kutatói továbbképzési programok, valamint a hálózatépítő tevékenységek és partnerségek révén – az Egyetem kutatási kapacitásainak bővítése volt, illetve ennek támogatása kutatási háttérszolgáltatásokkal.

A projekt eredményeként jelentősen bővült a BGE kutatási bázisa, fiatal kutatók, hallgatók kapcsolódtak be a munkába, akik kutatásmódszertani továbbképzéseken, hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon vettek részt, publikálták eredményeiket. Kutatásokat kiszolgáló szervezet is alakult korszerű informatikai háttérrel.

A 30 hónap alatt összesen 45 kutató – köztük 28 fiatal kutató – és 33 hallgató végzett aktív tudományos tevékenységet, több mint 80 tudományos jellegű publikáció jelent meg, és még számos kiadásra vár.  A közreműködők mintegy 70 szakmai konferencián szerepeltek, bemutatva eredményeiket, a laikus közönség pedig ismeretterjesztő előadások keretében ismerkedhetett meg a kutatási programokkal.

A projekt támogatásával két éven keresztül két kiemelt tudományos program zajlott. A fesztivál-gazdaságtani kutatás középpontjában a rendezvényturizmus nemzetgazdasági jelentőségének és potenciáljának kimutatása állt. A kutatás során 14 ezer fesztiválozót, 1000 lakost, és – mélyinterjú keretében – 30 szervezőt kérdeztek meg az ország minden régiójából nonprofit és üzleti rendezvényekről.  A gazdasági hatásvizsgálat során azt vizsgálták, hogy országos és megyei szinten mekkora jövedelmet, hozzáadott értéket és adóbevételt generál, valamint mekkora foglalkoztatást eredményez egy-egy fesztivál.

A felsőoktatás-módszertani kutatás keretében pedig górcső alá kerültek az oktatók és hallgatók motivációi az oktatás folyamatában és feltérképezték az oktatók módszertani felkészültségét is.

Mindezek mellett több kisebb kutatás is zajlott, amelyek a 21. század fontos társadalmi-gazdasági kérdéseire keresték a választ.

„A projekt nyújtotta lehetőségeket teljes mértékben kihasználtuk, hiszen az Egyetemen művelt tudományterületek szinte mindegyike bekerült a programba. A kutatási témák kiválasztása során kiemelten ösztönöztük a multidiszciplináris megközelítéseket” – mondta el dr. Solt Katalin, professor emerita, a projekt szakmai vezetője.

A BGE tervei között szerepel a projekt során kialakított új szervezeti keretek, a továbbképzés rendszerének, az open access fórumoknak, a kutatást támogató szolgáltatásoknak további működtetése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS