100 vállalkozás egy címen? Érdemes körültekintőnek lenni

100 vállalkozás egy címen? Érdemes körültekintőnek lenni
2022. 10. 06., 15:22

Jóval nagyobb a problémát jelző eljárások száma azokon a helyeken, ahol sok vállalkozás működik azonos címen. A helyzet 2022-ben romlott a frekventált címeken.

Céginformációs szempontból frekventált címeknek nevezzük azokat a székhelycímeket, amelyekre tömegesen vannak vállalkozások bejegyezve. Igen érdekes és sokszor veszélyes jelenség ez a hazai vállalkozások világában. Fontos megjegyezni, hogy önmagában a jogi környezet engedi, sőt, szabályozza is az egy címre bejelentett vállalkozások adminisztratív működtetésének kereteit, és nem lehet általános következtetést levonni abból, ha sok vállalkozás működik egy címen. Az adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy érdemes mindig egy fokkal körültekintőbbnek lenni azon címeknél, ahol tömegesen működnek vállalkozások.

Sok esetben természetes is, ha egy adott címen több vállalkozás található. Ha egy vállalkozó több cég tulajdonosa is egyben, bizonyos cégszámig és méretig indokolt is lehet a közös cím. Szintén előforduló jelenség, amikor egy ipari parkon, vagy irodaházon belül nincsenek megkülönböztető címek és az okozza a tömeges címegyezőséget, vagy éppen egy – szabályosan működő – székhelyszolgáltató miatt is sok vállalkozás működhet egy adott címen.

Ugyanakkor a jogszerű keretek ellenére, a gyakorlat azt mutatja, hogy azon cégek túlélési képessége jóval alacsonyabb, amelyek frekventált címeken működnek. Ezek mellett szintén erősen megkérdőjelezhető az a jelenség is, amikor egy hajléktanszálló címéhez köthető sok vállalkozás.

Az egy címre bejelentett vállalkozások számánál, egy adott cégmennyiségig nincsenek nagy különbségek. Az OPTEN adatai alapján addig, amíg 20 vagy annál kevesebb társas vállalkozás van bejegyezve egy címre, hasonló végrehajtási és megszüntetésre irányuló eljárásokkal találkozunk. Változás azonban ebben a szegmensben is történt az elmúlt években. A végrehajtási arány emelkedett 2022 során, jelenleg a társas vállalkozások 14 százaléka kerül végrehajtás alá 1 év alatt azon székhelycímeken, ahova 5-20 cég van bejegyezve, míg 2021-ben ez az arány még 10 százalék körül volt.

A több céget számláló székhelycímek szegmenseiben azonban látványosan elkezd nőni mind a végrehajtási, felszámolási és kényszertörlési arány is. Az 21-50 céget számláló székhelyek között már 16 százalék feletti a végrehajtási arány, 1,37 százalékos felszámolási és 6 százalékos kényszertörlési arány vehető ki az OPTEN adatai szerint. Az igazán látványos ugrás ugyanakkor az 50-100 és a 100 feletti vállalkozásnak székhelyet biztosító címek körében tapasztalható.

Azokon a címeken, ahol 100-nál több cég van bejegyezve, elképesztően magas, 35 százalékos végrehajtási aránnyal, 17 százalékos kényszertörlési aránnyal és 3 százalék feletti felszámolási aránnyal találkozunk. 2022-ben különösen látványos a végrehajtási arány növekedése mindegyik szegmensben, de különösen a frekventált címek körében.

Ha nem az eljárások arányát vizsgáljuk, hanem a frekventált címek számát, akkor is érdekes kép rajzolódik ki. 2022-ben 4514 olyan székhelycím található Magyarországon, ahova 5-10 közötti társas vállalkozás van bejegyezve. Ez a szám 5 százalékos növekedés a 2020-as értékekhez képest, ami meghaladja a teljes cégbázisban lévő cégszám növekedést, azaz el lehet mondani, hogy arányaiban egyre jellemzőbbek a frekventált címek ebben a kategóriában.

Érdekes módon a 11-20 céget számláló címek szegmensében csökkenésről számolhatunk be az OPTEN adatai alapján, ugyanakkor ez az egyetlen olyan frekventált címkategória, ahol csökkent a címek száma. Jelenleg mintegy 992 olyan székhelycím van az országban, ahova 11-20 közötti társas vállalkozás van bejegyezve. Mind a 21-50, mind az 51-100 és a 100 feletti cégnek otthont adó székhelyek körében növekedés tapasztalható.

Külön is érdemes kiemelni, hogy jelenleg 117 olyan székhelycím található Magyarországon, ahova 100-nál is több cég van bejegyezve. Mivel mind a frekventált címek száma, mind a cégek eljárás alá kerülés aránya is növekszik a sok céget számláló székhelyek körében, elmondható, hogy egy olyan minta kezd kirajzolódni ezen a területen, amire egyre inkább érdemes odafigyelni a hazai vállalkozásoknak, amikor üzleti partnereket keresnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-25 16:19:00
Az újabb és újabb generációk új trendeket hoznak, melyek az élet minden területére szép lassan begyűrűznek. Az egészségügyben ilyen új trend az úgynevezett figitális betegek megjelenése, akik sokkal bátrabban használják a digitális megoldásokat, de közben ragaszkodnak a fizikai eszközökhöz is. A Deloitte friss tanulmánya azt vizsgálja, hogyan alakulhat át az egészségügyi ellátás a megjelenésükkel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS