10-20 milliárd forint közötti kerettel támogathatják a budapesti kkv szektort

2019. 06. 20., 18:00

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a fővárosi kerületi önkormányzatok együttműködésre szólították fel a fővárosi vállalkozásokat a Félévzáró „Kérdezz-Felelek!” rendezvényen. A kiemelt téma Budapest infrastrukturális és gazdasági digitalizációja volt, amelyben főszerepet kaphat a Modern Vállalkozások Program közép-magyarországi régióra történő kiterjesztése.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának és Kereskedelmi Tagozatának közös, 2018 szeptembere óta havonta megtartott „Kérdezz-Felelek!” reggeli sorozata kiváló alkalmat teremt a fővárosi vállalkozások számára, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre a kerületi polgármesterektől és megvitassák az aktuális gazdasági, vagy szakmai kérdéseket – olvasható a BKIK közleményében.

A félévzáró találkozón hat kerület – a VIII., a X., a XVI., a XVIII. és a XXIII. kerületek, továbbá a most csatlakozó Újbuda – vett részt, amely ezúttal formabontóra sikeredett, hiszen nemcsak adott kerület-specifikus vállalkozói kérdések merültek fel, hanem fontos, egész Budapestet és a budapesti vállalkozókat közösen érintő témában tartott előadásokkal is bővült a program.

A Kormányzat elkötelezett a kkv-k fejlesztésében és bőséges EU-s forrás áll rendelkezésre, Magyarország mégis jelentős lemaradásban van a digitális technológiák alkalmazása terén Európában. Ezért elengedhetetlen a hazai, így a budapesti vállalkozások részéről, hogy digitalizálják üzletvitelüket, új technológiákkal tegyék versenyképessé magukat az erősödő gazdasági környezetben.

Zsabka Zsolt, az Ipari Tagozat elnöke, a rendezvénysorozat házigazdája nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a BKIK elérte célját, közelebb került a vállalkozókhoz és javult a kommunikáció, de ez még mindig csak az út eleje.

„Ha részesülni akarunk a központi költségvetés forrásaiból, azért igenis tennünk kell, és közös fellépésre van szükség minden lehetséges fórumon” – mondta Zsabka Zsolt. Hozzátette: „Jó lehetőségünk van arra, hogy a közép-magyarországi régió számára is megnyíljon egy jelentős támogatási keret. Ahhoz azonban, hogy ez a támogatás valóban meglegyen, hogy az ebből eredő beruházások és a szükséges digitalizáció megvalósulhassanak, fontos a közös érdekképviselet”.

Kelemen Csaba, az Informatikai és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a közép-magyarországi régió azért van nehéz helyzetben, mert uniós szempontból fejlett térségnek számít, így itt csak központi költségvetési források használhatóak. Feltett szándékuk azonban, hogy a Digitális Jólét Program keretében készüljön el egy javaslat a kormány felé, amely lehetővé tenné, hogy a régióban végre a fővárosi vállalkozások is pályázhassanak a Modern Vállalkozások Programra. A pályázati lehetőség kiterjesztése Budapestre akár 10-20 milliárd forint szolgálhatja a fővárosi vállalkozások modernizációját.

 

Kott Ferenc, a BKIK Hírközlési, Informatikai Osztályának elnöke, aki egyben az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke is, valamint Czimbalmos Levente szakmai vezető bemutatták a Modern Vállalkozások Programot, és azt, hogy miként képzelik el annak kiterjesztését Budapestre.

Hangsúlyozták, hogy egyelőre komoly lemaradás látszik a magyarországi vállalkozásoknál a digitalizáció terén, így minél gyorsabban meg kell kezdeni a felzárkózást. Ebben segíthet az MVP, amelynek négy alappillére van: a személyes megkeresésre épülő tanácsadói hálózat, a minősített szállítói- és termékkatalógus, célzott szakmai rendezvények és a mindenki részére elérhető Tudástár. Mindez elérhető a www.vallalkozdigitalisan.hu portálon.

A program 24 millió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást biztosít informatikai fejlesztésekre. „Meggyőződésünk, hogy ki kell mennünk tanácsadóinkkal a vállalkozások saját telephelyére, és a vállalkozások által megfogalmazott problémákra kell személyre szabott megoldást kidolgoznunk" – fogalmazott Kott Ferenc.

Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke az önkormányzati képviselet fontosságát hangsúlyozta a vállalkozások számára. Elmondta, hogy „Budapest szinte minden kerületével sikerült együttműködést kialakítani, és az önkormányzatok szakmai bizottságaiban ott lehetnek a kamara képviselői, akik így már a rendeletalkotáskor képviselni tudják az ott élő vállalkozókat. Az önkormányzatoknak nehéz a dolga a feléjük támasztott kettős elvárás miatt – a BKIK ezért abban segíti a polgármestereket, hogy a lakosság és a helyi vállalkozások érdekeit is egyenrangúan szolgálhassák.”

A polgármesterek egyetértettek abban, hogy az önkormányzati munka nagyon komoly együttműködési és érdekegyeztetési munka, amelyben nagy segítség a BKIK képviseleti szerepe. Ugyanakkor a kamarai tagság komoly biztosíték arra a magyar vállalkozói szférában, hogy hitelességért, szakmaiságért és bármilyen egyéb támogatásért van kihez fordulni.

Az ipari digitalizációnak a budapesti közlekedésben való helyéről és jelentőségéről beszélt előadásában Kozma Tamás, a SPARKON Solutions Kft. igazgatója. „Szenzoralapú smartcity rendszerünk a budapesti parkolási helyzet kihívásaira ad korszerű digitális megoldást. A parkolási helyekre telepített intelligens szenzorokkal kommunikáló applikációnkkal lehet a szabad parkolóhelyeket lekérdezni, így időt és költségeket megtakarítani felhasználói és üzemeltetési oldalon egyaránt, miközben a környezeti terhelést is mérsékelhetjük.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 09., 08:00
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
2024-07-11 20:10:40
BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS