10-20 milliárd forint közötti kerettel támogathatják a budapesti kkv szektort

2019. 06. 20., 18:00

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a fővárosi kerületi önkormányzatok együttműködésre szólították fel a fővárosi vállalkozásokat a Félévzáró „Kérdezz-Felelek!” rendezvényen. A kiemelt téma Budapest infrastrukturális és gazdasági digitalizációja volt, amelyben főszerepet kaphat a Modern Vállalkozások Program közép-magyarországi régióra történő kiterjesztése.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának és Kereskedelmi Tagozatának közös, 2018 szeptembere óta havonta megtartott „Kérdezz-Felelek!” reggeli sorozata kiváló alkalmat teremt a fővárosi vállalkozások számára, hogy válaszokat kapjanak kérdéseikre a kerületi polgármesterektől és megvitassák az aktuális gazdasági, vagy szakmai kérdéseket – olvasható a BKIK közleményében.

A félévzáró találkozón hat kerület – a VIII., a X., a XVI., a XVIII. és a XXIII. kerületek, továbbá a most csatlakozó Újbuda – vett részt, amely ezúttal formabontóra sikeredett, hiszen nemcsak adott kerület-specifikus vállalkozói kérdések merültek fel, hanem fontos, egész Budapestet és a budapesti vállalkozókat közösen érintő témában tartott előadásokkal is bővült a program.

A Kormányzat elkötelezett a kkv-k fejlesztésében és bőséges EU-s forrás áll rendelkezésre, Magyarország mégis jelentős lemaradásban van a digitális technológiák alkalmazása terén Európában. Ezért elengedhetetlen a hazai, így a budapesti vállalkozások részéről, hogy digitalizálják üzletvitelüket, új technológiákkal tegyék versenyképessé magukat az erősödő gazdasági környezetben.

Zsabka Zsolt, az Ipari Tagozat elnöke, a rendezvénysorozat házigazdája nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a BKIK elérte célját, közelebb került a vállalkozókhoz és javult a kommunikáció, de ez még mindig csak az út eleje.

„Ha részesülni akarunk a központi költségvetés forrásaiból, azért igenis tennünk kell, és közös fellépésre van szükség minden lehetséges fórumon” – mondta Zsabka Zsolt. Hozzátette: „Jó lehetőségünk van arra, hogy a közép-magyarországi régió számára is megnyíljon egy jelentős támogatási keret. Ahhoz azonban, hogy ez a támogatás valóban meglegyen, hogy az ebből eredő beruházások és a szükséges digitalizáció megvalósulhassanak, fontos a közös érdekképviselet”.

Kelemen Csaba, az Informatikai és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a közép-magyarországi régió azért van nehéz helyzetben, mert uniós szempontból fejlett térségnek számít, így itt csak központi költségvetési források használhatóak. Feltett szándékuk azonban, hogy a Digitális Jólét Program keretében készüljön el egy javaslat a kormány felé, amely lehetővé tenné, hogy a régióban végre a fővárosi vállalkozások is pályázhassanak a Modern Vállalkozások Programra. A pályázati lehetőség kiterjesztése Budapestre akár 10-20 milliárd forint szolgálhatja a fővárosi vállalkozások modernizációját.

 

Kott Ferenc, a BKIK Hírközlési, Informatikai Osztályának elnöke, aki egyben az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke is, valamint Czimbalmos Levente szakmai vezető bemutatták a Modern Vállalkozások Programot, és azt, hogy miként képzelik el annak kiterjesztését Budapestre.

Hangsúlyozták, hogy egyelőre komoly lemaradás látszik a magyarországi vállalkozásoknál a digitalizáció terén, így minél gyorsabban meg kell kezdeni a felzárkózást. Ebben segíthet az MVP, amelynek négy alappillére van: a személyes megkeresésre épülő tanácsadói hálózat, a minősített szállítói- és termékkatalógus, célzott szakmai rendezvények és a mindenki részére elérhető Tudástár. Mindez elérhető a www.vallalkozdigitalisan.hu portálon.

A program 24 millió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást biztosít informatikai fejlesztésekre. „Meggyőződésünk, hogy ki kell mennünk tanácsadóinkkal a vállalkozások saját telephelyére, és a vállalkozások által megfogalmazott problémákra kell személyre szabott megoldást kidolgoznunk" – fogalmazott Kott Ferenc.

Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke az önkormányzati képviselet fontosságát hangsúlyozta a vállalkozások számára. Elmondta, hogy „Budapest szinte minden kerületével sikerült együttműködést kialakítani, és az önkormányzatok szakmai bizottságaiban ott lehetnek a kamara képviselői, akik így már a rendeletalkotáskor képviselni tudják az ott élő vállalkozókat. Az önkormányzatoknak nehéz a dolga a feléjük támasztott kettős elvárás miatt – a BKIK ezért abban segíti a polgármestereket, hogy a lakosság és a helyi vállalkozások érdekeit is egyenrangúan szolgálhassák.”

A polgármesterek egyetértettek abban, hogy az önkormányzati munka nagyon komoly együttműködési és érdekegyeztetési munka, amelyben nagy segítség a BKIK képviseleti szerepe. Ugyanakkor a kamarai tagság komoly biztosíték arra a magyar vállalkozói szférában, hogy hitelességért, szakmaiságért és bármilyen egyéb támogatásért van kihez fordulni.

Az ipari digitalizációnak a budapesti közlekedésben való helyéről és jelentőségéről beszélt előadásában Kozma Tamás, a SPARKON Solutions Kft. igazgatója. „Szenzoralapú smartcity rendszerünk a budapesti parkolási helyzet kihívásaira ad korszerű digitális megoldást. A parkolási helyekre telepített intelligens szenzorokkal kommunikáló applikációnkkal lehet a szabad parkolóhelyeket lekérdezni, így időt és költségeket megtakarítani felhasználói és üzemeltetési oldalon egyaránt, miközben a környezeti terhelést is mérsékelhetjük.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS