Új rekord: elkészült a legnagyobb naperőmű a világon

Új rekord: elkészült a legnagyobb naperőmű a világon
2024. 02. 19., 14:10

2024 januárjára érte el teljes kapacitását, így megkezdheti a termelést a világ jelenlegi legnagyobb naperőműve és energiatároló telepe, ami 238 ezer háztartást képes ellátni villamosenergiával és évente 320 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Az Egyesült Államokban készült el a világ legnagyobb naperőműve és akkumulátoros energiatároló üzeme, ami részben a kaliforniai Kern megyében található Edwards légibázison terül el - innen a neve, az Edwards Sanborn. Az immáron készre jelentett projekt egy hatalmas mennyiségű megújuló energiát hasznosító komplexum: 1900 hektárnyi területű, 875 megawatt napenergia előállítására és közel 3,3 gigawattóra energia akkumulátorokban történő tárolására alkalmas, emellett 1,3 gigawatt összekapcsolási kapacitással a hálózatra is képes csatlakozni. Ez azt jelenti, hogy a projekt elegendő tiszta villamos energiát tud szolgáltatni mintegy 238 ezer háztartásnak, és évente 320 ezer tonnával csökkenti az emissziót.

A projektben a First Solar 1,9 millió napelemét, valamint az LG Chem, a Samsung és a BYD akkumulátorait használják. Az építéséhez közel 160 kilométer középfeszültségű vezetékre, majdnem 580 kilométer egyenáramú kábelre és 120.720 darab akkumulátorra volt szükség. Az Edwards Sanborn a legnagyobb köz- és magánszféra közötti partnerség keretében jött létre az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának történetében. Legalább ezer munkás dolgozott rajta, több mint egymillió órányi sérülésmentes munkaórán át.

A projekt kivitelezője a piacvezető építőipari és mérnöki Mortenson vállalat, ami 2021 elején kezdte a munkát és 2023 februárjában már be is indította naperőművet, ami a teljes kapacitását 2024 januárjában érte el.

Az Edwards Sanborn napenergia- és energiatároló projekt a maga nemében a legnagyobb az Egyesült Államokban és a világon. Meghaladja a legnagyobb energiatároló eddigi rekordtartóját, a Vistra Moss Landing projektet, ami szintén Kaliforniában található. Ezek mellett a világ jelenleg üzemelő legnagyobb naperőműveivel is felveszi a versenyt, köztük például a kínai Golmud Solar Parkkal (2,8 gigawatt) és az indiai Bhadla Solar Parkkal (2,7 gigawatt).

A napenergia a megújuló energiaforrásokra való globális átállás kulcsfontosságú eleme, mivel segíthet csökkenteni a klímaváltozás legjelentősebb okozójától, a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget. Mivel a napenergia-termelés technológiái olyan kihívásokra is választ kell adjanak, mint például a napfény időszakossága és a napenergia-infrastruktúra környezeti hatásai, ezekből legalább az egyikre megoldást kerestek a Sanborn építése során. A felhős időben vagy éjszaka fellépő termeléskiesést irdatlan mennyiségű akkumulátorral hidalják át, hogy a telep akkor is képes legyen villamosenergiát szolgáltatni a fogyasztóknak, ha éppen nem süt a nap. Egy probléma pipa, de ezzel rögtön létre is hoztak egy másikat: az akkumulátorokhoz használt fémeket, köztük a lítiumot és kobaltot nem fenntartható bányászat biztosítja és a cellák leselejtezése, illetve közeli eltárolása szintén környezetkárosító lehet.

Egy további hatás mellett sem lehet elmenni, és ez a naperőművek telepítésére felhasznált földterület, igaz, a hasonló projektekhez jórészt terméketlen, állat- és növényfajok által is ritkán lakott, például sivatagos tájegységeket választanak ki. Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy az ehhez hasonló projektek akár súlyos társadalmi és ökológiai problémákkal járhatnak. A korábban, a Mojave-sivatagban létesített, több mint 60 ezer hektáros Riverside East Solar Energy Zone például egyszerre hívta ki maga ellen a földet szentnek tartó indiánok és a sivatagi hüllők (pl. laposfarkú szarvasbéka és a sivatagi teknős) élőhelyét féltő állatvédők haragját.

Gábor János

Főoldali kép: Mortenson

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS