Fenntartható óriásként éled újjá a léghajó

Fenntartható óriásként éled újjá a léghajó
2023. 03. 21., 09:13

Egy régi klasszikus álom a legkorszerűbb és lehető legfenntarthatóbb megoldásokkal születik újjá: ez az Airlander 10, amelynek gyártása ismét lendületet kapott és egyenként akár 10 tonna árut, vagy 100 utast lesz képes szállítani.

Vegyes felhasználásra is alkalmas lesz a Hybrid Air Vehicles (HAV) vállalat nagy álma, ami egyben az emberiség egyik szépreményű, de aztán néhány katasztrófa után szó szerint hamvába holt álma is. A léghajók teljesen új technológiákkal és üzemanyagokkal készülő osztálya ismét meghódíthatja az eget, miután a HAV komoly támogatási összeget nyert el az angliai Doncaster városától, ami egyben a gyártás helyszíne is lesz – tudta meg a The Engineer.

A Dél-Yorkshire-i település rábólintott Airlander 10 típusú repülőgépek építésére, és ezt egy hétmillió fontos (3,2 milliárd forintos) hitelbefektetéssel is nyomatékosította. A cég ezzel összesen 310 millió fontos (141,4 milliárd forintos) forrással rendelkezik a gyártási program beindítására és a dél-yorkshire-i létesítmények, valamint az ellátási láncok felépítésébe.

Az Airlander 10 hibrid repülőgép – ellentétben a régi léghajókkal, amelyek a gyúlékony hidrogén töltés miatt szenvedtek katasztrófát – nem éghető héliumból nyeri a felhajtóerőt, amit a helikopterekből ismert vektoros tolóerővel kombinál. A rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású repülőgép 100 utas vagy tíz tonna teher szállítására alkalmas.

A HAV több mint 1200 új, magasan képzett, nagy értékű munkahely létrehozását ígéri az új zöld technológiák területén, valamint további munkahelyeket és lehetőségeket kínál a vállalat növekvő ellátási láncán is. Az a célja, hogy 2026-ra átadja az első teljesített megrendeléseket ügyfeleinek, és ezt követően évente 12 Airlander 10 repülőgépet építsen Doncasterben.

„Amint azt az Atlanti-óceánon túli szomszédaink is bebizonyították, a zöld technológiákban rejlő lehetőségekbe való befektetés nemcsak az éghajlati vészhelyzet kezelésében segít, hanem abban is, hogy magas színvonalú munkahelyeket teremtsünk és egy nagyobb, jobb, mindenkit magával ragadó gazdaságot hozzunk létre – nyilatkozta a projektet támogató Oliver Coppard Dél-Yorkshire-i polgármester. – A fejlett gyártás és a zöld technológia élvonalában dolgozó vállalatok világszínvonalú klaszterével rendelkezünk, ezért őszintén izgatott vagyok, hogy támogathatjuk a HAV-ot a fenntartható légi közlekedési üzem kiépítésére irányuló törekvéseiben, itt, Doncasterben.”

A HAV egy új, zászlóshajónak számító gyártóüzemet épít Doncasterben. A projekt magában foglalja az új Airlander 10 repülőgépek összeszerelését, tesztelését és tanúsítványokhoz szükséges vizsgáztatását. A konkrét helyszínt és a gyártó létesítmények tervét várhatóan már az következő néhány hónap során bemutatják. Az első nagy ügyfél is megvan már: az Air Nostrum európai regionális légitársaság 2022 júniusában jelentette be, hogy leadta megrendelését a HAV felé, első körben tíz darab Airlander 10 léghajó építésére.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS