2019. januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele ugyanakkor 9,4 százalékkal emelkedett, a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2019. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 1,1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma megközelítette a 310 ezret, akik 780 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégéjszakák száma a januárban mérsékelt forgalmat lebonyolító üdülőházakban és kempingekben emelkedett, miközben a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken csökkent. A vendégéjszakák közel héttizedét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,0 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.
A belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal volt magasabb, és megközelítette a 338 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal kevesebb, 743 ezer volt. A belföldivendég-éjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 0,6 százalék volt a csökkenés mértéke. A belföldivendég-éjszakák száma Észak-Alföld, Dél-Alföld és Balaton régiókban visszaesett, a többi turisztikai régióban bővült.
A szállodák szobakihasználtsága 0,7 százalékponttal, 44,1 százalékra csökkent.
Az összes bruttó árbevétel folyó áron 9,4 százalékkal (29 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 százalékkal (16 milliárd forintra) emelkedett.
2019. január 31-én 2582 kereskedelmi szálláshely közel 77 ezer szobával és 212 ezer férőhellyel várta a vendégeket; szobák száma éves összevetésben 2,1, a férőhelyeké 1,7 százalékkal nőtt. (KSH)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.