Megújul a Bálna, a díszvilágítás már el is készült

Megújul a Bálna, a díszvilágítás már el is készült
2022. 03. 16., 09:59

Megkezdődött a Bálna felújítása, cél a homlokzat, a fő- és melléképületek korszerűsítése, továbbá a héjszerkezet szigetelése. Az átfogó fejlesztés eredményeként több ezer izzóból álló díszkivilágítást is kapott Budapest ikonikus épülete.

A jelenlegi munkálatok legfőbb célja az állagmegóvás, amelynek részeként korszerűbb, időtállóbb anyagok felhasználásával már elkészültek a Bálna acél-üveg héjszerkezetének fejlesztési munkái. Közel 20 tonna tömítőanyag, több száz négyzetméter Teflon szalag és 15 kilométer segédprofil felhasználásával új szigetelést kapott a mintegy 14 kilométer takaróprofil, és a sérült üvegelemeket is kicserélték. Ezekkel párhuzamosan elkészült a LED-technológiájú díszvilágítás is, amellyel már sötétedés után is különleges látványosággá vált Budapest éjszakai fényei között. 1061 db programozható színes LED világítótesttel az épület alkalmas különféle egyedi megvilágítására, akár dinamikus effektekkel is. A régi épületrészekre pedig 184 db LED lámpa és 189 méter LED vonalvilágító lámpa került fel melegfehér fénnyel, mindehhez 1 kilométernyi erősáramú kábelt használtak fel.

A földszinten új vizesblokk létesült, továbbá már elkészült több olyan, elsősorban gépészeti és elektromos átalakítás, amely növeli a létesítmény komfortját és üzembiztonságát. Március végéig befejeződik a mélygarázs korszerűsítése is, ahol kártyás fizetésre is alkalmas automaták kerülnek, emellett 6 gyorstöltő is elérhető lesz az elektromos autók számára.

A látványos díszkivilágítás ezentúl az év minden napján még erőteljesebbé teszi nemcsak az épület, hanem a dunai látkép turisztikai vonzerejét is. A Bálna Budapest Kulturális és Kereskedelmi Központ egyedi formája a Duna-part meghatározó része, az épület megjelenése önmagában is turisztikai vonzerővel bír – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS