Megállapodás a budapesti üzleti turizmus fellendítése érdekében

2020. 10. 02., 17:00

Együttműködési megállapodást írt alá a hivatás- és üzleti turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása és fellendítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Magyar Kongresszusi Iroda, valamint Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ pénteken a Budapest Turizmus Konferencia és Díjátadó 2020 eseményen.

Karácsony Gergely főpolgármester köszöntő beszédében kiemelte, hogy az együttműködés remélhetőleg sokat segít majd Budapest erősítésében az üzleti konferenciaturizmus területén.

Bár a gazdaságélénkítés állami feladat, Budapest mégis mentőcsomaggal segíti a helyi vállalkozásokat. A turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat 90 százalékkal csökkenti a Fővárosi Önkormányzat szeptember és március között. A taxisok pedig 70 százalékos engedményt kapnak a jövő évi drosztdíjból. „A legfontosabb az, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsük a helyi vállalkozásokat, hiszen csak együtt tudunk majd felállni a járvány okozta válságból” – fogalmazott a főpolgármester.

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője kiemelte, hogy a központnak két küldetése van: egyrészt, hogy láthatóságot adjon a városban lévő izgalmas attrakcióknak, történéseknek. Másrészt pedig, hogy olyan együttműködéseket hozzon tető alá, amelyek segítik a turisztikai szektor szereplőit. „A ma aláírt Budapest megállapodás egy ilyen aktus, aminek a segítségével jóval több üzleti turista érkezhet a városba, ezzel munkát és lehetőséget adva a helyi vállalkozásoknak” – tette hozzá.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tájékoztatása szerint a tavasszal újjászervezett Magyar Kongresszusi Iroda feladata, hogy a világvárosokban általánosan elterjedt gyakorlatnak megfelelően – a fővárosnál a már kérelmezett névhasználati engedély birtokában – Budapest Convention Bureau márkanév alatt lássa el az üzleti turizmus fellendítését szolgáló valamennyi promóciós, szervezési és értékesítési feladatot.

Békefi Anna, a Budapest Convention Bureau szakmai igazgatója egyebek mellett azt emelte ki, hogy a megállapodás annak a kereteit biztosítja, hogy megalapozzák a Budapest iránti bizalmat, illetve professzionális módon szolgálják ki mind a maguknak helyszínt kereső rendezvények szervezőit, mint a hazai szolgáltatókat.

Az alapítvány tájékoztatása kitért arra is, hogy az együttműködés jelentőségét az adja, hogy a Magyarországon megvalósuló, külföldi megrendelésű üzleti rendezvények 73 százalékát Budapest látja vendégül. A Konferenciaszervezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) nemzetközi városrangsorában Budapest 2019-ben a mintegy 400 szereplő közül a 26. helyen állt. Az üzleti turizmus élénkítése közvetve a szabadidős turizmust is pozitívan érintheti, elsősorban a küldő országok itteni tapasztalatainak hatására, nem beszélve a válság miatti keresletkieséssel küzdő ágazati szolgáltatók, szállásadók, vendéglátók forgalmának növekedéséről.

Az MTÜ stratégiai területként tekint az üzleti turizmusra, ezért segíti a felek közötti információáramlást, lehetőségeihez mérten segíti és támogatja a szakmai feladatokat, piaci akciókat, valamint bevonja az érintetteket a meeting industry-t érintő döntések előkészítésbe. A Főváros Önkormányzata elsősorban az úgynevezett városi csomagajánlatok összeállításával és kedvezményes, illetve a lehetőségeihez mérten ingyenes szolgáltatásokkal járul hozzá az üzleti rendezvények elnyeréséhez és megvalósításához – tették hozzá.

A konferencián átadták a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ díjait is: Budapest Kulturális és Turisztikai Nagykövete Díjban 2020-ban Iain Lindsay, az Egyesült Királyság leköszönő magyarországi nagykövete részesült. Míg a Budapest Turizmusáért 2019-es díjat a Mesterségek Ünnepe rendezvénynek, addig a 2020-as elismerést a Zsidó Kulturális Fesztiválnak ítélték.

Fotó: Oleg Kononienko orosz űrhajós felvétele a Nemzetközi Űrállomásról.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS