Még a Matula-kunyhó is megújul

2019. 08. 31., 10:15

Jövőre adják át az új Kis-Balaton Látogatóközpontot – közölte az Agrárminisztérium környezetügyekért felelős államtitkára.

Magyarország egynegyede természet közeli állapotban maradt.  A természeti örökség védelmét tíz nemzeti park látja el mintegy 1400 munkatárssal – mondta Rácz András a Fejlődő Kis-Balaton című rendezvényen.

A magyarországi ökoturizmus legjelentősebb tényezői a nemzeti parkok igazgatóságai, amelyek régészeti örökségeket is védenek, és az ország 700 ökoturisztikai létesítményének mintegy felét működtetik. Közel 300 ezer hektárnyi állami tulajdonú terület vagyonkezelői, és a feladataik közé tartozik a régi magyar háziállatok genetikai állományának megőrzése is – tette hozzá.

A nemzeti parkok létesítményeinek látogatottsága az elmúlt tíz évben 25 százalékkal nőtt. Éves szinten 1,6 millió regisztrált látogatót vonzanak, de ennél is több a látogatója a kijelölt túraútvonalaiknak, tanösvényeiknek – mondta Rácz András.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetője elmondta, hogy az igazgatóság 14 bemutatóhelyéből hármat látogatóközpontként működtetnek, évente 450 ezer regisztrált érdeklődőt fogadva.

Beszámolt öt folyamatban lévő uniós támogatást élvező projektjükről, amelyek közül a legnagyobb és leglátványosabb az 50 százalékos készültségi fokon álló, a Kis-Balaton kapujának is nevezett új látogatóközpont lesz.

A Vönöczky Schenk Jakab kutatóház szomszédságában, mintegy 1300 négyzetméteren 1,2 milliárd forint uniós támogatásból és 10,3 millió forint önerővel épülő létesítmény formabontó, tájba illeszkedő építmény lesz, földtakarással és növényekkel a tetején.

Az épület külső energiaforrást nem igényel, napelemparkkal, talajszondás fűtési rendszerrel készül. Lesz benne moziterem, interaktív kiállítás, előadó terem, büfé. Játszótér, vízi és szárazföldi tanösvények, kenutúrák, családbarát létesítmények is várják majd a látogatókat.

A beruházás részeként a Diás-szigeti emlékház mellett felújítják a Matula-kunyhót is. (MTI)

Fotó: a Narmer Építészeti Stúdió látványterve

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.