Változatlanul kevés a női vezető az amerikai vállalkozások élén

2019. 07. 22., 17:15

A gazdasági válság óta eltelt időszakban 10-ről 22 százalékra nőtt a női vezetők aránya az amerikai nagyvállalatok élén, de a fizetésben még mindig 17 százalékos a különbség.

Az amerikai vállalatok előtt még hosszú út áll, hogy a nők aránya igazán jelentős legyen a vállalati vezetők körében, azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt évtizedben jelentős változás történt ebben a kérdéskörben – írja a novekedés.hu.

Közel 22 százalék volt a nők aránya az újonnan kinevezett igazgatók között az idei első félévben, míg ez az arány 2010-ben 12 százalék volt a Challenger, Gray & Christmas közzétett elemzése szerint. Tavaly a női vezetők aránya 19 százalék volt.

Még mindig több a férfi azok között, akik a vezérigazgatókat helyettesítik. 78 százalékos arányukkal magasan többen vannak, mint a női vezetők. A nők dolláronként 83 centet kapnak a férfiakhoz képest.

Az üzleti szféra női vezetőinek aránya a következőképpen néz ki: ingatlan (42 százalék), fintech (33 százalék), üzleti szolgáltatások (24,5 százalék), vendéglátás (23 százalék).

A női vezérigazgató-helyettesek általában a pénzügyi vagy jogi területeket vezetik. A tanulmány szerint a jövő vezérigazgatói az irányításban részt vevő szervezeti egységekről érkeznek.

Néhány területen kevésbé fogadják el a női vezetőket: a közüzemi szolgáltatóknál volt a legnagyobb aránya a nem vezérigazgató női vezetőknek (17 százalék). A telekommunikációs cégeknél mindössze 6 százalék volt ez az arány. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS