Változatlanul kevés a női vezető az amerikai vállalkozások élén

2019. 07. 22., 17:15

A gazdasági válság óta eltelt időszakban 10-ről 22 százalékra nőtt a női vezetők aránya az amerikai nagyvállalatok élén, de a fizetésben még mindig 17 százalékos a különbség.

Az amerikai vállalatok előtt még hosszú út áll, hogy a nők aránya igazán jelentős legyen a vállalati vezetők körében, azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt évtizedben jelentős változás történt ebben a kérdéskörben – írja a novekedés.hu.

Közel 22 százalék volt a nők aránya az újonnan kinevezett igazgatók között az idei első félévben, míg ez az arány 2010-ben 12 százalék volt a Challenger, Gray & Christmas közzétett elemzése szerint. Tavaly a női vezetők aránya 19 százalék volt.

Még mindig több a férfi azok között, akik a vezérigazgatókat helyettesítik. 78 százalékos arányukkal magasan többen vannak, mint a női vezetők. A nők dolláronként 83 centet kapnak a férfiakhoz képest.

Az üzleti szféra női vezetőinek aránya a következőképpen néz ki: ingatlan (42 százalék), fintech (33 százalék), üzleti szolgáltatások (24,5 százalék), vendéglátás (23 százalék).

A női vezérigazgató-helyettesek általában a pénzügyi vagy jogi területeket vezetik. A tanulmány szerint a jövő vezérigazgatói az irányításban részt vevő szervezeti egységekről érkeznek.

Néhány területen kevésbé fogadják el a női vezetőket: a közüzemi szolgáltatóknál volt a legnagyobb aránya a nem vezérigazgató női vezetőknek (17 százalék). A telekommunikációs cégeknél mindössze 6 százalék volt ez az arány. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS