Koronavírus ellen egyszerűen: így vásároljunk az élelmiszerboltban

2020. 03. 09., 11:30

A Blokkk.com jó tanácsai.

Néhány apróság, amiből nem lehet baj:

  • ha megteheted, akkor menj, amikor kevesebben szoktak bóklászni a boltban,
  • csinálj bevásárlólistát, mert gyorsabb a vásárlás, ha nem ott töröd a fejed, mi is kellene,
  • gondolj indulás előtt előre arra, hogy ha valami éppen az orrod előtt fogy el a polcról, mert a bespájzolósok elkapkodják, mivel helyettesítheted,
  • ha van kire bízni, ne vigyél magaddal gyereket, jobb móka utána játszani vele otthon (persze csak a vásárlás utáni kézmosást követően), mint az esetleg ki tudja, mit tüsszögő kedves vásárlókat kerülgetni vele,
  • lehet menni teljesen egyedül is, aki pedig fél attól, hogy ha a család férfi tagja bajlódik a boltban, és a bevásárló listában foglaltakon túl egy-két dobozos sör is belecsúszik a bevásárló kosárba, ne aggódjon, még így is olcsóbb a bevásárlás,
  • lehet vinni saját bevásárlókosarat is, a boltost ez nem zavarja, hiszen teljesen mindegy, miből pakolja a pénztárpultra a portékát a vásárló,
  • most különösen jól jön a megvásárolható, hazavihető, többször használható eladótéri zacskó, pékárunak vagy zöldségnek egyaránt,
  • a sorban ácsorgásnál – csemegepultnál, hentespultnál, pénztárnál – állhatsz kicsit távolabb is a szokásosnál az előtted várakozótól,
  • a csomagolatlan pékárut egy kezedre húzott eladótéri műanyag zacskóval tapogasd meg, hogy mennyire friss, ne puszta kézzel, utána bele is pakolhatsz, de még mindig jobb mostanság kettőt elhasználni, mint egyet sem (hiába a fogókanál, az nem jó annak megállapításához, hogy puha-e és meleg-e a helyben sütött zsemle),
  • a kiválogatott zöldséget, gyümölcsöt otthon úgyis megtisztítod, megmosod,
  • ha papírzsebkendőt amúgy is vásárolsz, és már betetted a kosárkádba, de pont a boltban fogy el az otthonról hozott utolsó darab és hirtelenjében egyet használnál, tedd meg nyugodtan, de azért utána jelezd egy eladónak, hogy a bontott pakkot ki fogod fizetni (a portéka kifizetése előtt még a boltos tulajdona, de ő se fogja bánni, ha használod, hiszen az mindenkinek jobb),
  • ha van, akkor az önkiszolgáló kasszát válaszd, akkor csak te fogdosod össze az árut a pénztárnál,
  • a pénztárosok pultot, a futószalagot gyakrabban tisztítják, a nagyobb boltokban a pénztárosnak van saját kézfertőtlenítője is, tehát pakolgathatsz nyugodtan,
  • felesleges megkérdezni a pénztárost vagy a csemegepultos eladót, miért nem visel szájmaszkot, azt csak a betegeknek ajánlják, puszta kézzel pedig az azonnal fogyasztható étkeket nem foghatják meg egyébként sem (például a csemegepultban szeletelt párizsit),
  • fizess bankkártyával, akkor nem kell a ki tudja honnan szalajtott papírpénzt vagy éppen a fémpénz visszajárót fogdosnod,
  • a nyugtát nyugodtan tedd el, annak semmi baja.

Hamarabb szabadulsz a boltból, ha csak a szükséges dolgokat vásárolod meg. Minél rövidebb ideig tart a vásárlás, annál kisebb bármilyen kockázat, és ha bespájzolós lennél, gondolj arra is, hogy minden élelmiszernek van egy fogyaszthatósági, minőségmegőrzési ideje. És mit csinálsz vele utána?

Néhány szakinformáció a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat tájékoztatójából:

  • A terjedési módot figyelembe véve, az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus (...) nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni (...) Hosszabb ideig történő életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.
  • A koronavírus (...) a csomagolt élelmiszerek felületére kerülve rövid időn belül elpusztul, minimális annak valószínűsége, hogy a Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vennének a koronavírus közvetítésében.
  • Nem csomagolt élelmiszerek estében (zöldségek, gyümölcsök) a felületükön a koronavírus túlélési esély a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony.
  • Zöldségek-gyümölcsök felhasználása és fogyasztása előtt minden esetben javasolt a felületük alapos folyóvizes lemosása. Ez azért is hasznos, mert (...) egyéb káros anyagok is lehetnek a zöldségeken, gyümölcsökön melyeket így szintén eltávolíthatunk.
  • A hideg vizes lemosás a szennyeződések jelentős részét eltávolítják, de vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyek legalább két-három lemosást igényelnek egymás után. Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta.
  • Leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, de nem minden esetben használható. (...) Például a saláták és káposzták esetében tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek a külvilággal.
  • Mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani élelmiszert (...) Ugyanis a gyümölcs pórusain át beszivárog a vegyi anyag és így még több vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.
  • Az élelmiszerek hőkezelése minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott 63 C feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust, jellemzően 60 C felett elpusztulnak, így pár perces forralással, sütéssel bizonyosan elpusztíthatók.

Blokkk.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS