Brexit: a küldeményekre vonatkozó kötelezettségek 2021. január 1-től

2021. 01. 05., 16:00

A december 24-én kihirdetett kereskedelmi megállapodás rendezi az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelem részleteit a Brexit átállást követően. A DHL szakértői összefoglalták az alapvető kötelezettségeket, amelyek 2021. január 1-től érintik a küldeményeket.

Vámáru-nyilatkozatra szükség lesz 2021. január 1-tól a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti (és visszafelé) küldemények esetében.  Habár az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás „zéró tarifára” (vámmentességre) utal, ez nem mentesít a vámáru-nyilatkozat elkészítése alól, így Kereskedelmi vagy Pro-Forma számla mellékelése is szükséges.  A megállapodás a vámkötelezettséget nevesíti, amely nem kerül kivetésre, ha az áru teljesíti az eredetre vonatkozó követelményeket. Ennek ellenére, áfakötelezettség továbbra is fennáll. Vámáru-nyilatkozatra szükség van határon való átlépéshez, hiszen az Egyesült Királyság kilépett az európai egységes piacról és a vámunióból.  Országspecifikus korlátozások továbbra is érvényben maradnak és ehhez kapcsolódóan bizonyos engedélyekre is szükség lehet.     

Eredetre vonatkozó követelmények: annak érdekében, hogy az EU és Egyesült Királyság közötti megállapodás „zéró tarifa” (vámmentesség) szabályozás előnyeivel élni tudjanak, szükségszerű, hogy a kereskedelmi vagy pro-forma számlán igazolják az áru eredetét (származási országát) mind B2C mind B2B küldemények esetében – kérjük, használják az alábbi nyilatkozatot egyesült királyságbeli és európai uniós áruk esetében is, kitöltve a megfelelő információkkal. Enélkül a nyilatkozat nélkül a DHL nem fogja tudni érvényesíteni a vám alóli felmentést és arra sem lesz lehetőség, hogy a vámvizsgálat után módosítani lehessen a küldemény dokumentációját, vagy ha igen, akkor csak felár ellenében.

 

The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No.*) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ... preferential origin**.

(Place and date***):

(Name of the exporter):

*Az Exporter Reference No. (az exportáló azonosító száma) minden Egyesült Királyságból az Európai Unióba tartó küldemény esetében kötelező. (Ez az azonosító szám az Önök GB EORI számmal egyezik meg.) Az EU-ból az Egyesült Királyságba tartó küldemények esetében erre az azonosító számra csak a 6000 eurót/5700 fontot meghaladó küldemények esetében van szükség. (Az azonosító szám ebben az esetben az Önök REX száma.)

**A származási ország megállapítása és igazolása az Önök felelőssége.

***Nem szükséges kitölteni, ha a dokumentum tartalmazza ezt az információt.

 

Az Egyesült Királyság ÁFA szabályozásának változásai is életbe lépnek 2021. január 1-től, hiszen ez nem része az Európai Unió és az Egyesült Királyság által megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásnak és a világ bármely részéről az Egyesült Királyságba érkező küldeményre kivetik. Ez azt jelenti, hogy minden 135 font feletti értékkel bíró küldeményre áfát kell fizetni az importálási folyamat részeként, beleértve az EU-ból érkező küldeményeket is. Azon küldemények esetében, amelyeket 0-135 font között értékesítenek a vásárlóknak az Egyesült Királyságon belül, az eladás helyén kell megfizetni az áfát, így ez a kereskedő felelőssége.                       

A küldeményhez szükséges dokumentumok előkészítése: Kérjük, a legutolsó 2020-ban feladott légi (TDI) küldeménye után ne készítsen elő semmilyen dokumentumot 2021. január 1. 11:00 GMT/12:00 CET-ig.  A DHL 2020. december 31. éjjel frissíti a rendszereit az új termékkódokkal és referencia táblázatokkal, melyek 2021. január 1-től érvényesek.  Ha olyan rendszert használnak, amelyekben Önök frissítik az információkat, kérjük, Önök is 2021. január 1. 11:00 GMT/12:00 CET időpontban élesítsék, vagy később, de az új dokumentumok elkészítése előtt.

Nemzetközi Közúti Küldemények (DDI) szolgáltatás továbbra is felfüggesztve marad. Ha esetleg már előkészítették a dokumentumokat, kérjük, készítsenek új fuvarlevelet és vámáru-nyilatkozatot 2021. január 1. 11:00 GMT/12:00 CET után, amikor már a friss információkat tartalmazza a rendszerünk. Ezzel tudják bebiztosítani, hogy minden dokumentum rendben lesz. Mindent megteszünk, hogy ezt a szolgáltatásunkat is újra tudjuk indítani a lehető legkorábbi időpontban januárban, folyamatosan figyelemmel kísérjük a határon kialakult helyzetet. Információval fogunk szolgálni, amint változik a helyzet.

Észak-Írországi ügyfeleink folytathatják ugyanúgy a kereskedést, mint korábban, vámáru-nyilatkozatra nem lesz szükségük az európai unióval való kereskedés során. Az Egyesült Királyság és Észak Írország közötti küldemények esetében még várjuk a követelmények pontosítását, így kérjük, használják továbbra is a DHL hazai termék kódjait a két ország közötti küldemények esetében, további értesítésig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS