Brexit: a küldeményekre vonatkozó kötelezettségek 2021. január 1-től

2021. 01. 05., 16:00

A december 24-én kihirdetett kereskedelmi megállapodás rendezi az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelem részleteit a Brexit átállást követően. A DHL szakértői összefoglalták az alapvető kötelezettségeket, amelyek 2021. január 1-től érintik a küldeményeket.

Vámáru-nyilatkozatra szükség lesz 2021. január 1-tól a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti (és visszafelé) küldemények esetében.  Habár az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás „zéró tarifára” (vámmentességre) utal, ez nem mentesít a vámáru-nyilatkozat elkészítése alól, így Kereskedelmi vagy Pro-Forma számla mellékelése is szükséges.  A megállapodás a vámkötelezettséget nevesíti, amely nem kerül kivetésre, ha az áru teljesíti az eredetre vonatkozó követelményeket. Ennek ellenére, áfakötelezettség továbbra is fennáll. Vámáru-nyilatkozatra szükség van határon való átlépéshez, hiszen az Egyesült Királyság kilépett az európai egységes piacról és a vámunióból.  Országspecifikus korlátozások továbbra is érvényben maradnak és ehhez kapcsolódóan bizonyos engedélyekre is szükség lehet.     

Eredetre vonatkozó követelmények: annak érdekében, hogy az EU és Egyesült Királyság közötti megállapodás „zéró tarifa” (vámmentesség) szabályozás előnyeivel élni tudjanak, szükségszerű, hogy a kereskedelmi vagy pro-forma számlán igazolják az áru eredetét (származási országát) mind B2C mind B2B küldemények esetében – kérjük, használják az alábbi nyilatkozatot egyesült királyságbeli és európai uniós áruk esetében is, kitöltve a megfelelő információkkal. Enélkül a nyilatkozat nélkül a DHL nem fogja tudni érvényesíteni a vám alóli felmentést és arra sem lesz lehetőség, hogy a vámvizsgálat után módosítani lehessen a küldemény dokumentációját, vagy ha igen, akkor csak felár ellenében.

 

The exporter of the products covered by this document (Exporter Reference No.*) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of ... preferential origin**.

(Place and date***):

(Name of the exporter):

*Az Exporter Reference No. (az exportáló azonosító száma) minden Egyesült Királyságból az Európai Unióba tartó küldemény esetében kötelező. (Ez az azonosító szám az Önök GB EORI számmal egyezik meg.) Az EU-ból az Egyesült Királyságba tartó küldemények esetében erre az azonosító számra csak a 6000 eurót/5700 fontot meghaladó küldemények esetében van szükség. (Az azonosító szám ebben az esetben az Önök REX száma.)

**A származási ország megállapítása és igazolása az Önök felelőssége.

***Nem szükséges kitölteni, ha a dokumentum tartalmazza ezt az információt.

 

Az Egyesült Királyság ÁFA szabályozásának változásai is életbe lépnek 2021. január 1-től, hiszen ez nem része az Európai Unió és az Egyesült Királyság által megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásnak és a világ bármely részéről az Egyesült Királyságba érkező küldeményre kivetik. Ez azt jelenti, hogy minden 135 font feletti értékkel bíró küldeményre áfát kell fizetni az importálási folyamat részeként, beleértve az EU-ból érkező küldeményeket is. Azon küldemények esetében, amelyeket 0-135 font között értékesítenek a vásárlóknak az Egyesült Királyságon belül, az eladás helyén kell megfizetni az áfát, így ez a kereskedő felelőssége.                       

A küldeményhez szükséges dokumentumok előkészítése: Kérjük, a legutolsó 2020-ban feladott légi (TDI) küldeménye után ne készítsen elő semmilyen dokumentumot 2021. január 1. 11:00 GMT/12:00 CET-ig.  A DHL 2020. december 31. éjjel frissíti a rendszereit az új termékkódokkal és referencia táblázatokkal, melyek 2021. január 1-től érvényesek.  Ha olyan rendszert használnak, amelyekben Önök frissítik az információkat, kérjük, Önök is 2021. január 1. 11:00 GMT/12:00 CET időpontban élesítsék, vagy később, de az új dokumentumok elkészítése előtt.

Nemzetközi Közúti Küldemények (DDI) szolgáltatás továbbra is felfüggesztve marad. Ha esetleg már előkészítették a dokumentumokat, kérjük, készítsenek új fuvarlevelet és vámáru-nyilatkozatot 2021. január 1. 11:00 GMT/12:00 CET után, amikor már a friss információkat tartalmazza a rendszerünk. Ezzel tudják bebiztosítani, hogy minden dokumentum rendben lesz. Mindent megteszünk, hogy ezt a szolgáltatásunkat is újra tudjuk indítani a lehető legkorábbi időpontban januárban, folyamatosan figyelemmel kísérjük a határon kialakult helyzetet. Információval fogunk szolgálni, amint változik a helyzet.

Észak-Írországi ügyfeleink folytathatják ugyanúgy a kereskedést, mint korábban, vámáru-nyilatkozatra nem lesz szükségük az európai unióval való kereskedés során. Az Egyesült Királyság és Észak Írország közötti küldemények esetében még várjuk a követelmények pontosítását, így kérjük, használják továbbra is a DHL hazai termék kódjait a két ország közötti küldemények esetében, további értesítésig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS