A kártevők vagy mi alkalmazkodunk jobban a változó klímához?

2021. 04. 15., 19:00

A globális átlagnál is nagyobb hőmérséklet-emelkedés, a szélsőségek egyre gyakoribb előfordulása és a növekvő kiszámíthatatlanság miatt a hazai mezőgazdaságnak egyre fokozódó növényvédelmi kihívásokkal kell szembesülnie – hangzott el szerdán Agroinform.hu agrometeorológiai konferenciáján.

Bár az emelkedő tavaszi hőmérséklet miatt nő a vegetációs időszak hossza, ami különösen a hosszabb tenyészidejű növények számára lehet kedvező, a vegetációs időszak korábbi kezdete ugyanakkor a növekvő változékonysággal párosulva paradox módon növekvő fagykockázatnak teszi ki a mezőgazdaságot. Az idei évnek is komoly fagykárokkal és aszályos időjárással futott neki a mezőgazdaság, és a jövőben is számolnunk kell hasonló tavaszi jelenségekkel.

Vadász Vilmos agrometeorológus előadásából kiderült, hogy a hőmérsékleti értékek egész évre jellemző általános emelkedése mellett a kártevők áttelelését segítő enyhe telek, a tavaszi gabonák vetését akadályozó csökkenő tavaszi csapadékátlagok, és az időben és helyben szélsőségesen koncentrált csapadékmennyiségek okozzák a mezőgazdaság számára a legnagyobb meteorológiai kihívásokat.

Lepres Luca kertészmérnök, az Agroinform.hu szakújságírója a növekvő növényvédelmi kihívások közül kiemelte, hogy az évszakok egyre inkább eltolódnak és összemosódnak, ezért a termesztés régi szabályait a korábbinál sokkal rugalmasabban kell kezelni. A változékonyság miatt a mezőgazdasági tevékenységek nehezen tervezhetővé és szervezhetővé váltak, emiatt azokkal fokozottan igazodni kell a meteorológiai és növényvédelmi előrejelzésekhez.
A szélsőségessé váló időjárás ugyanakkor megköveteli a talajművelés átalakítását, az ellenállóbb fajták nemesítését és a különféle növénykondicionálók alkalmazását. Az igazi télies időjárás elmaradása miatt egyrészt a kártevők nagyobb tömege telel át, másrészt állandóvá válik sok invazív faj jelenléte, ezért új, célzott védekezési technológiák alkalmazására is szükség van.

Ingyenesen elérhető állami adatok is segítik a gazdálkodókat

Papp Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöki titkárságának vezetője az agrometeorológiai szolgáltatások bemutatása során kiemelte, hogy a meteorológiai információk széleskörű, hatékony felhasználását egyértelműen segíti az idei évtől megvalósuló nyílt meteorológiai adatpolitika fő célkitűzése: elindult a meteorológiai adatok, információk hatékony felhasználását lehetővé tevő, széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú meteorológiai információt tartalmazó portál, ami az odp.met.hu címen érhető el mindenki számára.
Emellett az OMSZ weboldalán a met.hu-n található hiteles meteorológiai mérési adatok, agrárium specifikus előrejelzések és helyzetjelentések is segítik a gazdák mindennapi termelő tevékenységét.

A konferencia kerekasztal-beszélgetésén résztvevők is a kiszámíthatatlanná váló időjárás kihívásaira helyezték a hangsúlyt. Általános törekvés az öntözés, a víztakarékos, nedvesség-visszatartó technológiák alkalmazása, és a korábbiaktól eltérő vetési módokkal történő kísérletezés. Arra is van már példa, hogy a jobb termésátlag elérése érdekében egyes tavaszi vetésű kultúrnövényeket már az őszi időszakban elvetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS