Orvosi szenzáció: életeket menthet a növényi alapú, ehető robot

Orvosi szenzáció: életeket menthet a növényi alapú, ehető robot
2023. 10. 25., 14:21

Kevésbé invazív, mégis hatékonyabb orvosi kezeléseket és beavatkozásokat tehet lehetővé az egyetemi találmány. A modern gyógyítás új szintjét jelentheti a szervezetben célirányosan gyógyszert vagy sejteket és szöveteket szállító puha robot.

Olyan intelligens, fejlett anyagokat hoztak létre az amerikai Waterloo-i Egyetem kutatói, amelyek a lágy orvosi mikrorobotok új korszakának vághatnak utat és kulcsfontosságúak lehetnek az orvosi eljárások átalakításában, hiszen minimálisan invazív, közben rendkívül hatékony kezeléseket tesznek lehetővé. Hamed Shahsavan, a Vegyészmérnöki Tanszék professzora vezetésével teljesen holisztikus megközelítést alkottak a mikrorobotok tervezéséhez, szintéziséhez, gyártásához és lehetséges manipulációjához.

Ezek az apró robotok képesek navigálni az emberi szervezet zárt és folyadékkal telt környezeteiben, hogy kényes rakományt, például sejteket vagy szöveteket szállítsanak, pontosan meghatározott helyekre. A robotok ráadásul kicsit sem mérgezőek, sőt, egyenesen biokompatibilisek, így ideálisak az orvosi alkalmazásra.

Az egyetem kutatói fejlett hidrogél kompozitokból készítettek fenntartható, növényi eredetű cellulóz nanorészecskéket tartalmazó robotokat. Ez az egyedülálló anyagkeverék lehetővé teszi a pontos irányítást és a manőverezhetőséget.

„Kutatócsoportomban a régit és az újat kapcsoljuk össze: előre mutató robotokat gyártunk, hagyományos lágy anyagok, például a hidrogélek, a folyadékkristályok és a kolloidok felhasználásával” – magyarázza Shahsavan az egyetem közleményében.

Az intelligens anyagok egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy külső kémiai stimuláció hatására képesek alakot váltani, ami lehetővé teszi a kutatók számára azt is, hogy ezeket az alakváltozásokat előre programozzák, így támogatva a funkcionális lágy robotok gyártását. Fontos továbbá, hogy a mikrorobotok egyedülálló öngyógyító tulajdonsággal is rendelkeznek, így nincs szükség a hagyományos ragasztók használatára. A kutatók össze tudják vágni és illeszteni az anyagot, különböző formákat hozva létre, különböző orvosi eljárásokhoz. Az anyag alakja mágnesességgel is módosítható, hogy megkönnyítse a mozgást és a navigációt az emberi testben. A koncepció életképességét azzal igazolták, hogy sikeresen irányítottak át az apró prototípust egy labirintuson, csupán mágneses mező használatával. Ez a megoldás lehetőségek egész tárházát nyitja meg, a pontos és célzott gyógyszeradagolástól a szövetek helyreállításán át az emberi test átvizsgálásáig.

 

„A vegyészmérnökök kritikus szerepet játszanak a kutatás határainak kitolásában. Multidiszciplináris tudásunknak és készségeinknek köszönhetően egyedülálló helyzetben vagyunk ahhoz, hogy innovatív utakat mutassunk be ezen a feltörekvő területen” – hangsúlyozta Shahsavan. Megjegyezte: a mikrorobotika olyan magas szintű vegyészmérnöki készségeket és tudást igényel, amivel megoldhatják hő- és tömegátvitel, a folyadékmechanika, a reakciótechnika és a polimerek időközben felmerül kérdéseit, vagy átlátják „a lágy anyagok tudományát és a biokémiai rendszereket”. A kutatás mai csúcspontja nem a végállomás, hanem egy izgalmas utazás kezdete – közölte a professzor. A következő kihívás az, hogy ezeket a mikrorobotokat szubmilliméteres méretre zsugorítsák.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Forrás: teksomolika - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS