Érzelmeket kommunikáló robotot fejlesztett ki a Disney

Érzelmeket kommunikáló robotot fejlesztett ki a Disney
2023. 10. 10., 14:41

Váratlan, hogy éppen egy szórakoztatóipari vállalat rukkol elő ennyire forradalmi innovációval, de megtörtént. Az érzelmeket sikeresen kommunikáló robot a Disney kutatócsoportjának találmánya, és egy detroiti intelligens robotikai konferencián mutatták be.

Az október első hetében tartott IEEE/RSJ Intelligens Robot Rendszerek Nemzetközi Konferenciájának (IROS) sztárja a Disney érzelmeket összetett cselekvésekkel kommunikáló robotja volt. A filmipari cégóriás legújabb innovációja a zürichi kutatóközpontban született, és zavarbaejtő ügyességgel veszi fel a kapcsolatot az emberrel – mutat rá a Walt Disney Imagineering videós közleménye. A végcél alighanem egy robot társ, vagy egyféle robot házikedvenc kifejlesztése lenne, és ha egyszer piacra kerülne, akkor ebben a műfajban biztosan ez volna a legfejlettebb termék.

A bájos robot, amelyet a Moritz Bächer által vezetett csapat keltett életre a zürichi Disney Researchnél, egy mérnöki csoda, és remekül árulkodik a Disney elkötelezettségéről, amivel a robotok képességeinek határait szeretnék feszegetni. A kereskedelmi cél egyelőre nem világos, hiszen ezen a ponton egyelőre csak a művészet és az őrületesen precíz robotika találkozásáról beszélhetünk.

Az érzelem vezérelt robotok fejlesztése - bármilyen furcsa - nem újdonság a filmes vállalatnál, hiszen a Disney egész történetét végig kíséri valamilyen szintű animatronikai és a robotikai kutatás. Ez a terület 1971 óta igazán érdekes, hiszen abban az évben nyílt a Disney World, ahol egy egész csarnokot szántak a szórakoztatóipari robotok bemutatásának. Az évek során a Disney folyamatosan arra törekedett, hogy a robotjait érzelmek kifejezésének képességével ruházza fel, és ezzel minél magával ragadóbb élményt nyújtson a vidámparkjaiba látogató vendégeknek.

Az IROS 2023 kiállítás sztárja is egy olyan Disney robot lett, ami kisvártatva megjelenhet a cég valamelyik szórakoztató projektjében, legyen az film, park vagy ajándéktárgy. Igaz, utóbbit nagyon nehezen tudjuk elképzelni, mert a hatékony gyártás ellenére is méregdrága technológiáról lehet szó, amit nagyon nehéz lenne széles körben értékesíteni.


Az elsősorban 3D nyomtatással készült, gyermekméretű alkotás moduláris hardverrel és gyors tervezési lehetőségekkel rendelkezik. Négy szabadságfokban mozgó fejjel, illetve öt szabadságfokú csípőízülettel és lábakkal szerelték fel. A végeredmény elképesztően hatékony: a robot mozgása nem csak kiegyensúlyozott és dinamikus (még egyenetlen talajon is), hanem érzelmek széles skáláját képes vele kifejezni.

A Disney Research egy élvonalbeli, megerősítéses tanuláson alapuló fejlesztési folyamatot hozott létre arra, hogy áthidalja a művészet és a technológia közötti szakadékot. Ez a folyamat lehetővé teszi az animátorok számára, hogy az elképzeléseiket a robotok mozgásain keresztül fejezzék ki, de közben figyelembe tudják venni a valós korlátokat is.

Moritz Bächer csapatvezető rámutatott: ez az innováció jelentősen felgyorsította a robotfigurák fejlesztését, és a hozzájuk szükséges időt évekről hónapokra csökkentette.

A megerősített tanulás alkalmazásának egyik jelentős előnye ebben a kontextusban a robusztusság. A Disney rendszere betanítja a robotot, és olyan paramétereket állít be rajta, mint a motor teljesítménye, a tömegeloszlás, valamint a robot és a talaj közötti súrlódás. Ez biztosítja, hogy a robot sikeresen kezeljen valós helyzeteket, amelyekben emberekkel kommunikál, de közben megőrizze saját, dinamikus karakterét – ami hagyományos programozási technikákkal elég nehezen megvalósítható teljesítmény.

Bár a bemutatott robot az Interesting Engineering szerint egyelőre névtelen marad, és nem vállalnak vele több nyilvános szereplést, a potenciális alkalmazási lehetőségei nagyon széleskörűek. A Disney még hallgat róla, hogy mikor és hol lehet majd találkozni, vagy ezzel a modellel, vagy más kifejező robotfigurákkal. Az mindenesetre lenyűgöző, hogy mennyire zökkenőmentesen ötvözik a művészetet és a technológia precizitását.

Gábor János

Főoldali kép: Walt Disney Imagineering

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS