Érzelmeket kommunikáló robotot fejlesztett ki a Disney

Érzelmeket kommunikáló robotot fejlesztett ki a Disney
2023. 10. 10., 14:41

Váratlan, hogy éppen egy szórakoztatóipari vállalat rukkol elő ennyire forradalmi innovációval, de megtörtént. Az érzelmeket sikeresen kommunikáló robot a Disney kutatócsoportjának találmánya, és egy detroiti intelligens robotikai konferencián mutatták be.

Az október első hetében tartott IEEE/RSJ Intelligens Robot Rendszerek Nemzetközi Konferenciájának (IROS) sztárja a Disney érzelmeket összetett cselekvésekkel kommunikáló robotja volt. A filmipari cégóriás legújabb innovációja a zürichi kutatóközpontban született, és zavarbaejtő ügyességgel veszi fel a kapcsolatot az emberrel – mutat rá a Walt Disney Imagineering videós közleménye. A végcél alighanem egy robot társ, vagy egyféle robot házikedvenc kifejlesztése lenne, és ha egyszer piacra kerülne, akkor ebben a műfajban biztosan ez volna a legfejlettebb termék.

A bájos robot, amelyet a Moritz Bächer által vezetett csapat keltett életre a zürichi Disney Researchnél, egy mérnöki csoda, és remekül árulkodik a Disney elkötelezettségéről, amivel a robotok képességeinek határait szeretnék feszegetni. A kereskedelmi cél egyelőre nem világos, hiszen ezen a ponton egyelőre csak a művészet és az őrületesen precíz robotika találkozásáról beszélhetünk.

Az érzelem vezérelt robotok fejlesztése - bármilyen furcsa - nem újdonság a filmes vállalatnál, hiszen a Disney egész történetét végig kíséri valamilyen szintű animatronikai és a robotikai kutatás. Ez a terület 1971 óta igazán érdekes, hiszen abban az évben nyílt a Disney World, ahol egy egész csarnokot szántak a szórakoztatóipari robotok bemutatásának. Az évek során a Disney folyamatosan arra törekedett, hogy a robotjait érzelmek kifejezésének képességével ruházza fel, és ezzel minél magával ragadóbb élményt nyújtson a vidámparkjaiba látogató vendégeknek.

Az IROS 2023 kiállítás sztárja is egy olyan Disney robot lett, ami kisvártatva megjelenhet a cég valamelyik szórakoztató projektjében, legyen az film, park vagy ajándéktárgy. Igaz, utóbbit nagyon nehezen tudjuk elképzelni, mert a hatékony gyártás ellenére is méregdrága technológiáról lehet szó, amit nagyon nehéz lenne széles körben értékesíteni.


Az elsősorban 3D nyomtatással készült, gyermekméretű alkotás moduláris hardverrel és gyors tervezési lehetőségekkel rendelkezik. Négy szabadságfokban mozgó fejjel, illetve öt szabadságfokú csípőízülettel és lábakkal szerelték fel. A végeredmény elképesztően hatékony: a robot mozgása nem csak kiegyensúlyozott és dinamikus (még egyenetlen talajon is), hanem érzelmek széles skáláját képes vele kifejezni.

A Disney Research egy élvonalbeli, megerősítéses tanuláson alapuló fejlesztési folyamatot hozott létre arra, hogy áthidalja a művészet és a technológia közötti szakadékot. Ez a folyamat lehetővé teszi az animátorok számára, hogy az elképzeléseiket a robotok mozgásain keresztül fejezzék ki, de közben figyelembe tudják venni a valós korlátokat is.

Moritz Bächer csapatvezető rámutatott: ez az innováció jelentősen felgyorsította a robotfigurák fejlesztését, és a hozzájuk szükséges időt évekről hónapokra csökkentette.

A megerősített tanulás alkalmazásának egyik jelentős előnye ebben a kontextusban a robusztusság. A Disney rendszere betanítja a robotot, és olyan paramétereket állít be rajta, mint a motor teljesítménye, a tömegeloszlás, valamint a robot és a talaj közötti súrlódás. Ez biztosítja, hogy a robot sikeresen kezeljen valós helyzeteket, amelyekben emberekkel kommunikál, de közben megőrizze saját, dinamikus karakterét – ami hagyományos programozási technikákkal elég nehezen megvalósítható teljesítmény.

Bár a bemutatott robot az Interesting Engineering szerint egyelőre névtelen marad, és nem vállalnak vele több nyilvános szereplést, a potenciális alkalmazási lehetőségei nagyon széleskörűek. A Disney még hallgat róla, hogy mikor és hol lehet majd találkozni, vagy ezzel a modellel, vagy más kifejező robotfigurákkal. Az mindenesetre lenyűgöző, hogy mennyire zökkenőmentesen ötvözik a művészetet és a technológia precizitását.

Gábor János

Főoldali kép: Walt Disney Imagineering

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS