Több tízezer építőipari munkás félhet a munkanélküliségtől Szlovákiában

2020. 12. 29., 13:00

A koronavírus-járvány miatt egyre súlyosabb a helyzet az építőiparban Szlovákiában. A következő hónapokban 30 ezer építőipari alkalmazott veszítheti el a munkáját.

Az állami megrendelések két éve csökkennek. A koronavírusjárvány már csak a kegyelemdöfést adta meg, felgyorsítva az ágazat mélyrepülését – írja az Új Szó.

„Idén gyakorlatilag egész évben csökkent az építőipari termelés, szeptemberben pedig a szlovák építőipar könyvelhette el a legnagyobb zuhanást az Európai Unióban” – mondta Pavol Kováčik, a Szlovák Építőipari Vállalkozók Szövetségének (ZSPS) elnöke.

„Ha az állam nem avatkozik be, hatékonyabb intézkedésekkel mentve meg az ágazatot, folytatódnak a cégbezárások és az elbocsátások. A borúlátóbb forgatókönyv szerint jövőre 30 ezer alkalmazott veszítheti el a munkáját az építőipari cégeknél és a beszállítóiknál” – mondta Kováčik. Szerinte több építőipari cég külföldön folytathatja majd a tevékenységét.

Az építőipari vállalkozók szakmai szervezete szerint az ágazat megmentése érdekében olyan szabályokat kellene hozni, amelyeknek köszönhetően felgyorsíthatnák az uniós támogatások lehívását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS