Több tízezer építőipari munkás félhet a munkanélküliségtől Szlovákiában

2020. 12. 29., 13:00

A koronavírus-járvány miatt egyre súlyosabb a helyzet az építőiparban Szlovákiában. A következő hónapokban 30 ezer építőipari alkalmazott veszítheti el a munkáját.

Az állami megrendelések két éve csökkennek. A koronavírusjárvány már csak a kegyelemdöfést adta meg, felgyorsítva az ágazat mélyrepülését – írja az Új Szó.

„Idén gyakorlatilag egész évben csökkent az építőipari termelés, szeptemberben pedig a szlovák építőipar könyvelhette el a legnagyobb zuhanást az Európai Unióban” – mondta Pavol Kováčik, a Szlovák Építőipari Vállalkozók Szövetségének (ZSPS) elnöke.

„Ha az állam nem avatkozik be, hatékonyabb intézkedésekkel mentve meg az ágazatot, folytatódnak a cégbezárások és az elbocsátások. A borúlátóbb forgatókönyv szerint jövőre 30 ezer alkalmazott veszítheti el a munkáját az építőipari cégeknél és a beszállítóiknál” – mondta Kováčik. Szerinte több építőipari cég külföldön folytathatja majd a tevékenységét.

Az építőipari vállalkozók szakmai szervezete szerint az ágazat megmentése érdekében olyan szabályokat kellene hozni, amelyeknek köszönhetően felgyorsíthatnák az uniós támogatások lehívását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS