Tapogatózós időszak jellemzi most az ingatlanpiacot Romániában

2020. 04. 13., 12:30

Márciusban a lakásárak még nem érezték meg a koronavírus-világjárvány miatt kialakuló válságot, több településen nőttek is az árak Romániában. Azóta azonban szinte teljes a leállás, a jövőt pedig nehéz megjósolni.

Bár Romániában március második felétől szükségállapotot hirdettek, akkor még nem sínylette meg az ingatlanpiac a válságot, sőt, enyhe áremelkedésnek is szemtanúi lehettünk. átlagosan 1,8 százalékkal nőttek a romániai nagyvárosokban az ingatlanárak, amelyek amúgy februárban is 1,6 százalékkal emelkedtek – írja a Krónika.

Egy lakás négyzetméterenkénti ára márciusra elérte az 1391 eurót a februári 1367 euró után. A szakemberek szerint ugyanakkor az már egyértelmű, hogy az eladások már a harmadik hónapban visszaestek.

Márciusban is Kolozsváron nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak, a 2,6 százalékos növekedéssel a négyzetméterenkénti ár elérte az 1826 eurót a februári 1780 euró után. Drágulást tapasztalhattak mind a régi, mind az új építésű lakások piacán.

Temesváron eközben 1,4 százalékkal emelkedtek az árak, így a régi építésűek esetében négyzetméterenként 1316 eurót, az új építésűekért 1294 eurót kellett fizetni. Bukarestben viszont 3,4 százalékos árcsökkenést mértek, a négyzetméterenkénti ár a februári 1444 eurós átlagról 1395 euróra esett vissza.

„Érdekes, tapogatózós időszak jellemzi a járványhelyzetben az ingatlanpiacot” – fogalmazott Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője.

A szakértők körében is megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen hatása lesz a járványnak a piac alakulására: van, aki árcsökkenést prognosztizál, mások szerint stabilak maradnak az árak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS