Rég nem nőttek ennyire a bérek Szlovákiában

2021. 09. 06., 14:30

A látványos gazdasági növekedés a fizetéseken is éreztette a hatását Szlovákiában. A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint több mint 16 éve nem nőttek olyan gyorsan a bérek, mint az idei második negyedévben.

A szlovák gazdaság 2021-ben az április elejétől június végéig tartó időszakban 9,6 százalékos növekedést ért el az egy évvel korábbihoz képest, amire tizenhárom és fél éve nem volt példa – írja az Új Szó.

Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője is elismeri azonban, hogy a látványos növekedés részben azzal magyarázható, hogy a tavalyi második negyedévben a járványügyi lezárások miatt rég nem látott mélyponton volt a szlovák gazdaság, amit nem volt nehéz túlszárnyalni.

„Az említett hatás mellett a növekedés elsősorban a kivitel és a lakossági kereslet bővülésének köszönhető” – tette hozzá Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője, aki szerint a korábbi üzletbezárások miatt elhalasztott vásárlásokat az emberek többsége épp a második negyedévben pótolta.

A bérek növekedése az elemzőket is meglepte. „A második negyedévben 1202 euró volt a bruttó országos átlagbér, 10,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ilyen gyors béremelkedésre 2004 utolsó negyedéve óta nem volt példa Szlovákiában” – mondta el Morháčová, aki szerint a fizetések ráadásul az összes vizsgált ágazatban már most meghaladják a járvány előtti szintet.

A javulás ellenére Horňák szerint továbbra is hatalmas különbségek vannak az egyes ágazatok és régiók között. A legnagyobb bruttó átlagbért, havi 2192 eurót a bankok és biztosítók fizetik, amit az energiaszolgáltatás (2129 euró) és az IT-ágazat (2097 euró) követ. A legrosszabbul fizető ágazat továbbra is a szállodaipar és a vendéglátás, ahol a bruttó átlagbér 664 euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS