Póttámogatást ígérnek az időseknek Szerbiában

2021. 01. 15., 12:00

A stabil közpénzügyek lehetővé teszik, hogy az állam újabb gazdaságélénkítő csomaggal segítse a vállalatokat és a polgárokat – nyilatkozta Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy az idén is számítani lehet válságenyhítő kormányintézkedésekre.

„Az a legvalószínűbb az, hogy fél minimálbéreket fizetünk ki, és az év folyamán a legidősebbek is kapnak póttámogatást. Folytatjuk a garanciaséma-programot is, tavaly ezzel az eszközzel 1,5 milliárd euró folyt be a magánszektorba, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalatok fizetőképesek maradjanak. Mivel a módszer bevált, továbbra is alkalmazzuk, mégpedig az amerikai fejlesztési ügynökséggel együttműködve” – vázolta a terveket a pénzügyi tárca vezetője, akit a Magyar Szó idéz.

A közadósságot tavaly sikerült a bruttó hazai termék 60 százaléka alatt tartani még úgy is, hogy az állam 704 milliárd dináros mentőcsomaggal segítette a gazdaságot. Az intézkedések között volt a fejenkénti 100 euró kifizetése, három minimálbér folyósítása több mint egymillió foglalkoztatottnak, adó- és járulékfizetési moratórium, kedvező kölcsönök jóváhagyása állami garanciával, 2,6 milliárd dináros támogatás a mezőgazdaságnak, hiteltörlesztési moratórium előbb 3, majd még két hónapra, közvetlen támogatás a mikro-, kis- és közöpes vállalatoknak a minimálbér 60 százalékának értékében, 1,2 milliárd dinár értékű segítség a turizmusnak és vendéglátóiparnak.

Aleksandar Vučić államfő azt mondta, hogy az újabb gazdaságélénkítő csomag ugyan nem lesz olyan gazdag, mint az első volt, mégis segíti az összesen több mint egymillió embert foglalkoztató kis- és közepes, valamint nagyvállalatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS