Póttámogatást ígérnek az időseknek Szerbiában

2021. 01. 15., 12:00

A stabil közpénzügyek lehetővé teszik, hogy az állam újabb gazdaságélénkítő csomaggal segítse a vállalatokat és a polgárokat – nyilatkozta Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy az idén is számítani lehet válságenyhítő kormányintézkedésekre.

„Az a legvalószínűbb az, hogy fél minimálbéreket fizetünk ki, és az év folyamán a legidősebbek is kapnak póttámogatást. Folytatjuk a garanciaséma-programot is, tavaly ezzel az eszközzel 1,5 milliárd euró folyt be a magánszektorba, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalatok fizetőképesek maradjanak. Mivel a módszer bevált, továbbra is alkalmazzuk, mégpedig az amerikai fejlesztési ügynökséggel együttműködve” – vázolta a terveket a pénzügyi tárca vezetője, akit a Magyar Szó idéz.

A közadósságot tavaly sikerült a bruttó hazai termék 60 százaléka alatt tartani még úgy is, hogy az állam 704 milliárd dináros mentőcsomaggal segítette a gazdaságot. Az intézkedések között volt a fejenkénti 100 euró kifizetése, három minimálbér folyósítása több mint egymillió foglalkoztatottnak, adó- és járulékfizetési moratórium, kedvező kölcsönök jóváhagyása állami garanciával, 2,6 milliárd dináros támogatás a mezőgazdaságnak, hiteltörlesztési moratórium előbb 3, majd még két hónapra, közvetlen támogatás a mikro-, kis- és közöpes vállalatoknak a minimálbér 60 százalékának értékében, 1,2 milliárd dinár értékű segítség a turizmusnak és vendéglátóiparnak.

Aleksandar Vučić államfő azt mondta, hogy az újabb gazdaságélénkítő csomag ugyan nem lesz olyan gazdag, mint az első volt, mégis segíti az összesen több mint egymillió embert foglalkoztató kis- és közepes, valamint nagyvállalatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS