Póttámogatást ígérnek az időseknek Szerbiában

2021. 01. 15., 12:00

A stabil közpénzügyek lehetővé teszik, hogy az állam újabb gazdaságélénkítő csomaggal segítse a vállalatokat és a polgárokat – nyilatkozta Siniša Mali szerb pénzügyminiszter. Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy az idén is számítani lehet válságenyhítő kormányintézkedésekre.

„Az a legvalószínűbb az, hogy fél minimálbéreket fizetünk ki, és az év folyamán a legidősebbek is kapnak póttámogatást. Folytatjuk a garanciaséma-programot is, tavaly ezzel az eszközzel 1,5 milliárd euró folyt be a magánszektorba, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalatok fizetőképesek maradjanak. Mivel a módszer bevált, továbbra is alkalmazzuk, mégpedig az amerikai fejlesztési ügynökséggel együttműködve” – vázolta a terveket a pénzügyi tárca vezetője, akit a Magyar Szó idéz.

A közadósságot tavaly sikerült a bruttó hazai termék 60 százaléka alatt tartani még úgy is, hogy az állam 704 milliárd dináros mentőcsomaggal segítette a gazdaságot. Az intézkedések között volt a fejenkénti 100 euró kifizetése, három minimálbér folyósítása több mint egymillió foglalkoztatottnak, adó- és járulékfizetési moratórium, kedvező kölcsönök jóváhagyása állami garanciával, 2,6 milliárd dináros támogatás a mezőgazdaságnak, hiteltörlesztési moratórium előbb 3, majd még két hónapra, közvetlen támogatás a mikro-, kis- és közöpes vállalatoknak a minimálbér 60 százalékának értékében, 1,2 milliárd dinár értékű segítség a turizmusnak és vendéglátóiparnak.

Aleksandar Vučić államfő azt mondta, hogy az újabb gazdaságélénkítő csomag ugyan nem lesz olyan gazdag, mint az első volt, mégis segíti az összesen több mint egymillió embert foglalkoztató kis- és közepes, valamint nagyvállalatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS