Offshore paradicsomokban ügyeskednek szerbiai vállalkozások

2021. 02. 18., 11:30

Több mint egymilliárd eurót vittek ki az offshore paradicsomokba tavaly a Szerbiában tevékenykedő vállalatok.

A Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint a legtöbb pénz, mintegy 806 millió euró Hongkongba került. Szingapúrba 170 millió eurót vittek ki az itthon tevékenykedő, ám ott bejegyzett szerb vállalatok, a Brit Virgin-szigetekre viszont 24 millió eurót – írja a Magyar Szó.

A legnagyobb tételeket a fémiparban bejegyzett cégek utalták külföldre: a pénzkivitel 26 százaléka ebből a gazdasági ágazatból származik. Az adóparadicsomokba kivitt pénzmennyiség 13 százalékát a bányászati szektor valósította meg. A számítógép-gyártással foglalkozókhoz az összkivitel 8 százaléka köthető.

Az offshore zónában működő cégek teljes mértékben törvényes keretek között működnek – hívta fel a figyelmet az említett országok adókedvezményein alapuló cégalapítások jelentőségére Ljubodrag Savić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora.

Az adóparadicsomokban számos világhírű márka és cég is be van jegyeztetve, egyes milliárdosok úgy döntenek, hogy a saját országuk helyett például Monacóban adóznak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS