Megbírságolták a legnagyobb áramszolgáltatókat Romániában

2021. 04. 22., 13:00

Két éve le nem olvasott villanyórák, számlázási gondok, elmulasztott tájékoztatás – számos gondot találtak a román Országos Energiaár-szabályozó Hatóság ellenőrei a villanyáram-szolgáltatóknál az elmúlt időszakban végzett ellenőrzések során.

Megbírságolta a legnagyobb romániai áramszolgáltatókat a román Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) a számlázással és a tájékoztatással kapcsolatos szabálytalanságok miatt – írja a Krónika.

Nagy-Bege Zoltán, a hatóság alelnöke elmondta: a liberalizáció, az ehhez kapcsolódó nagyobb érdeklődés problémákat hozott felszínre, egyre több fogyasztói panasz fut be a hatósághoz, és bár ezekre egyenként is reagálnak, megoldják, nyilvánvalóvá vált, hogy átfogó ellenőrzésre van szükség.

Az alelnök abban bízik, hogy nemcsak az lesz az ellenőrzések következménye, hogy a szolgáltatók kifizetik a pár százezer lejes bírságot, hanem az is, hogy a fogyasztók érdekében javítanak a hozzáálláson.

Idén februárban és márciusban a számlakibocsátással és a tájékoztatással kapcsolatban vizsgálódtak. A villamosenergia-szolgáltatási szabályozás ugyanis előírja, hogy mindenkinek, aki egyetemes szolgáltatást kap, tehát még nem kötött szabadpiaci szerződést, havonta kell számlázni, kivéve, ha az ügyfél beleegyezik a kéthavi vagy más időszakonként történő számlázásba.

Azt is ellenőrizték, hogy ha nem olvasták le havonta a mérőórákat, mekkora energia mennyiséget számláztak. Ez esetben is egyértelmű a szabályzat: ha nem olvassák le a villanyórát, akkor a fogyasztó által leolvasott és leközölt óraállást kell figyelembe venni.

A számlázással kapcsolatos szabálytalanságok miatt a CEZ, az E.ON és az Electrica Furnizare kapott büntetést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.