Kiszervezik a stratégiai fontosságú vállalatokat Szerbiában

2021. 03. 24., 17:45

Tavaly a negyedik negyedévben a szerb Gazdasági Minisztérium a támogatási szerződések alapján 5,7 milliárd dinárt, a korábban érvényes előírások szerint pedig még 479 millió dinárt fizetett ki.

A helyi, regionális és üzleti infrastruktúra kapacitásainak bővítésére, valamint az önkormányzatok gazdasági és idegenforgalmi fejlesztésére abban az időszakban megközelítőleg 400 millió dinárt költöttek – írja a Magyar Szó.

Milan Ljušić, a gazdasági tárca államtitkára kiemelte, hogy 9 közbeszerzési eljárást folytattak le, és ugyanennyi szerződést kötöttek munkálatok kivitelezéséről, amelyek értéke összesen 487 millió dinár.

A Gazdasági Minisztérium mintegy 292 millió, az önkormányzatok pedig körülbelül 194 millió dinárral járultak hozzá a projektekhez.

Tavaly december 31-ig 79 magánosítási eljárás volt folyamatban, csak az utolsó negyedévben 3 nyilvános felhívást tettek közzé cégek eladására. 2021 elején sikeresen privatizálták a Smederevo vízgazdálkodási céget. A vállalatok közül továbbra is hetet tartanak stratégiai fontosságúnak, közülük 6-ra vonatkozóan hamarosan elfogadják az átszervezési tervet, egy esetében pedig már megvan az elvégzett átszervezésről és pénzügyi konszolidációról szóló jelentés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS