Intézkedések Szerbiában a sertéspestis járvány megelőzésére

2019. 02. 17., 17:00

A romániai sertéspestis járvány megelőzésére Szerbia szigorú intézkedéseket vezetett be. A kór a közép-bánáti körzetben több mint 3 ezer családi gazdaságot fenyeget.

Romániában a Fekete-tenger térségéből indult el az afrikai sertéspestis, de a kór már elterjedt az ország más területeire is. A betegség miatt már 365 ezer sertést kellett elpusztítani. Tekintettel a fertőzőgóc közelségére, a Közép-bánáti Körzeti Tanács napirendjére tűzték témát – írja a Magyar Szó.

A 2018-as kimutatás szerint a közép-bánáti körzet területén 14 sertéstelep, 667 családi tenyésztelep és 3398 családi gazdaság van nyilvántartva, amelyeken összesen 50 500 hízósertést tenyésztettek.  

A következő napokban újra felmérik a helyzetet, a jövő héten pedig a köztársasági állategészségügyi felügyelőség megbeszéléseket tart minden községben a kór követésével megbízott.

Romániában eddig több mint 1000 fertőzési gócot vettek nyilvántartásba. A szerbiai illetékesek már huzamosabb ideje szigorú megelőző intézkedéseket alkalmaznak a betegség behurcolásának megfékezésére.

Ellenőrzik a határátkelőket, a reptereket, azokból az országokból, ahol megjelent az afrikai sertéspestis, tilos sertéshúst és húskészítményeket importálni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS