Így támogatják a turizmust és a vendéglátást Romániában

2021. 02. 01., 19:00

Hasznukra tudják fordítani az erdélyi és partiumi szállásadók azt a tényt, hogy a koronavírus-világjárvány sem szegte a lakosság utazási kedvét. A Covid–19 elleni vakcina megjelenésével tavasszal, illetve nyáron többen tervezik az útra kelést.

László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment klaszter elnöke a Krónikának elmondta, a kis- és közepes szállásadók szempontjából jól alakul a téli idény, mindenhol telt ház van. A külföldi sízés lehetősége szinte teljesen megszűnt, ez növelte a belföldi turisztikai célpontok vonzerejét - írja a Krónika.

„Bálványoson például a gasztronómiában emelték magasra a mércét, kültéri tevékenységekkel, kirándulásokkal növelték a szállás vonzerejét, ugyanakkor időpontfoglalással a szaunát, a jacuzzit is lehet használni. Két-három napot tartalmasan el lehet így tölteni még akkor is, ha nincs sípálya a közelben” – részletezte László Endre.

Az utazási kedv nem lankadt Romániában, maradt egy réteg, amelyik a külföldi utazásokat is bevállalja. Így az ország felkerült a Maldív-szigetekre turistákat küldő országok top tízes listájára. Románia korábban nyitott, mint a közép- és nyugat-európai országok többsége, Egyiptomba, Mauritiusra, a Maldív-szigetekre is utaznak romániai turisták.

A tapasztalatok szerint ugyanakkor tavaly a turisztikai vállalkozók egy része nem élt a kormánytámogatásokkal. „Bátortalanok voltak, nem bíztak a rendszerben, attól tartottak, hogy fokozottabban ellenőrzik majd őket” – mondta László Endre.

A tavalyi forgalomkiesés húsz százalékát lehívhatják a turizmusban vállalkozók, az összeget működési költségekre fordíthatják. Ez a pénz a tavalyi mérleg lezárása után, valószínűleg márciusban lesz lehívható. Emellett az alkalmazott nélkül működő kisvállalkozásoknak nyújtandó 2 ezer eurós egyszeri támogatás lehetőségét is valószínűleg februárban újranyitják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS