Ennyivel támogatja az energiatakarékos házak építését az állam Szlovákiában

2019. 11. 15., 12:30

Az EU előírásai szerint hamarosan valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Az ehhez nyújtott szlovák állami támogatás iránt egyre többen érdeklődnek.

Az EU szabályai szerint 2020 végétől valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek (A0 energiaosztály) kell lennie – írja az Új Szó.

Ez utóbbi nem azonos a passzívház, az aktívház, az ökoház vagy más hasonló fogalmakkal, csak azt rögzíti, hogy rendkívül energiatakarékos épületről van szó. Az épületben felhasznált kis mennyiségű energia számottevően az épületben vagy annak közelében termelt megújuló energiából származik.

Az ilyen házakra folyósított 8 ezer eurós támogatás iránt 500-an érdeklődtek Szlovákiában. A támogatást meghirdető közlekedési tárca az elmúlt hónapban lezárta az első fordulót, és eddig több mint 120 kérvényre bólintott rá, a többit még vizsgálja.

A közlekedési tárca legfrissebb információi szerint az A0 energiaosztályú házakra nyújtott 8 ezer eurós támogatás következő fordulójára azt követően kerülhet sor, hogy életbe lép az épületek energiahatékonyságáról szóló jogszabály módosítása.

A második fordulóban már csak azok igényelhetnék a támogatást, akiknek a használatbavételi engedélyük nem régebbi két évnél.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS