Ennyi jut agrártámogatásokra idén Szerbiában

2021. 08. 18., 13:00

Agrártámogatásokra az idén mintegy 400 millió eurót fordít a szerb állam, többet mint valaha.

A gazdák élhetnek az IPARD-pályázatok adta lehetőségekkel, valamint az állam és a Világbank közös pénzügyi támogatásával, amely egyedi abban, hogy a beruházás felét, azaz 50 százalékát az állam téríti, 40 százaléka banki hitel, 10 százalékát pedig a pályázónak kell állnia – nyilatkozta Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, akit a Magyar Szó idéz.

A tárcavezető hozzátette: elsődleges feladat segíteni a termelőkön.

Amikor arról kérdezték, hogy a szárazság és a kedvezőtlen időjárás hogyan hat majd a termésre, elmondta, hogy a kukorica és a szója hozama valamivel lemarad az átlagtól, de a gabonáknál nem számít nagyobb gondokra.

Hozzátette, hogy jelenleg a hús ára emelkedik az üzletekben, de figyelembe kell venni, hogy ez csak átmeneti időszak, mivel a piac alakítja az árát, így nem várható semmilyen drámai helyzet a következő időszakban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS