Bizonyos szolgáltatásokat nem számolnak el a háziorvosoknak Romániában

2021. 11. 11., 10:45

„Amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyik kezével ad, a másikkal vissza is veszi” – összegzett Seres Lucia, a Kovászna megyei háziorvosok szövetségének elnöke. Az új keretszerződésbe foglalt extra szolgáltatásokat nem számolja el a biztosító a háziorvosoknak, ha a vizsgálatra munkaidőn belül kerül sor.

Az új keretszerződés egyik előrelépéseként tálalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy új szolgáltatásokat is elszámolnak a háziorvosoknak, így kifizetik a háziorvosi rendelőkben elvégzett légzésfunkciós vizsgálatot, az EKG és az echográf készítését és kiértékelését, a boka-kar index mérését, valamint a 24 órás ambuláns vérnyomásmérést – írja a Krónika.

Az új keretszerződés augusztus 1-től lépett érvénybe, ám csak hónapok elteltével derült ki, hogy van benne egy csavar: ezeket a szolgáltatásokat csak akkor számolják el, ha munkaidőn kívül végzi el az orvos.

A biztosító azzal érvel, hogy ezzel nem lehet megrövidíteni a betegek általános vizsgálatára szánt időt. A szerződésben szerepelő kitétel elkerülte az orvosok egy részének a figyelmét, így előfordult, hogy az elmúlt hónapokban a munkaidőben végzett pluszszolgáltatások értékét visszafizettették az orvosokkal.

„Amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyik kezével ad, a másikkal vissza is veszi” – összegezte a helyzetet Seres Lucia, a Kovászna megyei háziorvosok szövetségének elnöke.

Szerinte az senkinek sem jó, hogy ha a pácienst munkaidő után még egyszer visszahívják pluszvizsgálatra. Az orvosok nagy része éppen ebből a megfontolásból nem is kötött szerződést a biztosítóval ezekre a szolgáltatásokra.

Az orvosok így is túlterheltek, a vizsgálatok mellett koronavírus ellen oltanak, monitorozzák a koronavírus-fertőzötteket, szolgálatot vállalnak az oltási központokban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS