Bizonyos szolgáltatásokat nem számolnak el a háziorvosoknak Romániában

2021. 11. 11., 10:45

„Amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyik kezével ad, a másikkal vissza is veszi” – összegzett Seres Lucia, a Kovászna megyei háziorvosok szövetségének elnöke. Az új keretszerződésbe foglalt extra szolgáltatásokat nem számolja el a biztosító a háziorvosoknak, ha a vizsgálatra munkaidőn belül kerül sor.

Az új keretszerződés egyik előrelépéseként tálalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy új szolgáltatásokat is elszámolnak a háziorvosoknak, így kifizetik a háziorvosi rendelőkben elvégzett légzésfunkciós vizsgálatot, az EKG és az echográf készítését és kiértékelését, a boka-kar index mérését, valamint a 24 órás ambuláns vérnyomásmérést – írja a Krónika.

Az új keretszerződés augusztus 1-től lépett érvénybe, ám csak hónapok elteltével derült ki, hogy van benne egy csavar: ezeket a szolgáltatásokat csak akkor számolják el, ha munkaidőn kívül végzi el az orvos.

A biztosító azzal érvel, hogy ezzel nem lehet megrövidíteni a betegek általános vizsgálatára szánt időt. A szerződésben szerepelő kitétel elkerülte az orvosok egy részének a figyelmét, így előfordult, hogy az elmúlt hónapokban a munkaidőben végzett pluszszolgáltatások értékét visszafizettették az orvosokkal.

„Amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyik kezével ad, a másikkal vissza is veszi” – összegezte a helyzetet Seres Lucia, a Kovászna megyei háziorvosok szövetségének elnöke.

Szerinte az senkinek sem jó, hogy ha a pácienst munkaidő után még egyszer visszahívják pluszvizsgálatra. Az orvosok nagy része éppen ebből a megfontolásból nem is kötött szerződést a biztosítóval ezekre a szolgáltatásokra.

Az orvosok így is túlterheltek, a vizsgálatok mellett koronavírus ellen oltanak, monitorozzák a koronavírus-fertőzötteket, szolgálatot vállalnak az oltási központokban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS