Bács községben irigyelhetik az újvidéki fizetéseket

2021. 07. 29., 16:00

Szerbiában a bruttó átlagbér májusban 89.720 dinár volt, nettóban kifejezve 65.025 dinár – közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal.

Az idei év első öt hónapjában a bruttó jövedelem névlegesen 8,3 százalékkal, ténylegesen pedig 6,1 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest – írja a Magyar Szó. A nettóban kifejezett átlag nominálisan 8,5, reálisan pedig 6,3 százalékkal növekedett. A májusi átlagkereset 49.869 dinárt tett ki.

Vajdaságban, ahol a nettó átlagfizetés májusban 61.542 dinárt tett ki, a bérek közötti szakadék óriási. Az Újvidéken bejelentett dolgozók nettó átlagbére 73.516 dinár, ami jelentősen több az országos és a vajdasági átlagnál, de még mindig messze elmarad a belgrádi 80.157 dináros átlagkeresettől.

Versec az egyetlen város Vajdaságban, amely megközelíti az újvidéki átlagbért 70.599 dinárral. A harmadik helyen Pancsova (Pančevo) szerepel 63.685 dináros átlagfizetéssel. Bács községben viszont a nettó átlagbér májusban csak 48.287 dinár volt.

Jelentősen kisebbek a keresetek az észak-bácskai körzetben is. Szabadka községben a májusi nettó átlagbér 59.427 dinár volt, Topolya községben 54.640 dinár, Kishegyesen pedig mindössze 50.239 dinár.

Újvidéken a bérek az állami szektorban a legmagasabbak. Az átlagfizetés 73.277 dinár, és még ennél is többet keresnek a munkavállalók az állami vállalatoknál. Az egészségügyben dolgozók nettó átlagfizetés jelenleg havi 75.897 dinár.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS