Az új vállalkozások támogatására koncentrálnak a Vajdaságban

2020. 10. 07., 14:30

A vajdasági gazdaságfejlesztési program szerepe az idén még inkább felértékelődött – mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

A magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési stratégiát megvalósító alapítvány június 17-én hirdette meg a IX. pályázati körét, amelyben 5 kiírásra jelentkezhettek a Vajdaságban élő magyar családok, pályakezdő vállalkozók és gazdák – írja a Magyar Szó.

Eddig csaknem 750 pályázat érkezett be a négy lezárult kiírásra, a földvásárlási támogatásra viszont még várják a jelentkezőket.

2020-ban az alapítvány nagy hangsúlyt fektetett a kezdő vállalkozások támogatására: augusztus 15-én két kiírás is lezárult, amelyekre a pályakezdők mellett a külföldről hazatelepült vajdaságiak is jelentkezhettek. A kiírásra 420-an adták át kérelmeiket – közölte Juhász Bálint.

„A koronavírus-járvány megjelenése és a megelőzését szorgalmazó intézkedések bevezetésének következményei miatt azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok olyan vajdasági magyar tért haza külföldről, akik elveszítették munkájukat. Nekik kívántunk hosszú távú lehetőséget biztosítani” – mondta a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

Idén maximum 1 millió dinár értékű támogatásra adhatják be üzleti terveiket a vajdasági pályakezdők. Az előző években összesen 330 kezdő vállalkozás indulását segítette az alapítvány, így a jelenlegi kiírással akár meg is duplázhatják a Prosperitati Alapítvány által támogatott pályakezdők számát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a "női energiák" mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet "veganizálni" megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS