Alapjáraton a román gazdaság a járvány miatt

2020. 03. 31., 13:00

Intézkedés-sorozattal sietett a koronavírus-járvány okozta válság hatásainak enyhítésére a Román Nemzeti Bank.

A Román Nemzeti Bank (BNR) döntései igyekeznek enyhíteni a koronavírus-járvány okozta válság hatását a gazdaságban – mondta a Krónikának Bálint Csaba, a jegybank igazgatótanácsának tagja.

A BNR 2 százalékra csökkentette az alapkamatot és szűkítette a kamatfolyosó határait. Ezeken túl új repóügyleteket is bevezet, és a másodlagos piacon tartósan is állampapírokat vásárol a piaci likviditás növelése érdekében. Kilátásba helyezte a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátájának további csökkentését.

Bálint Csaba úgy véli, ebben a nehéz időszakban a sajtó által is történelminek nevezett lépések sem jelentenek teljes gyógyírt, de képesek csillapítani a járvány okozta sokk gazdasági hatásait.

A központi bank intézkedései hatására alacsonyabb finanszírozási költséggel több forrás áll a bankrendszer rendelkezésére. Bálint Csaba rámutatott, az ideiglenes visszaesés megkerülhetetlen, a járvány megállításához a gazdaságot takaréklángra kell állítani.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS