A versenyszférában is biztosítanák az üdülési csekkeket Romániában

2020. 06. 08., 11:30

Kettős diszkrimináció éri Romániában a versenyszférában dolgozókat hiszen amellett, hogy a legtöbb esetben maguknak kell állniuk a nyaralással járó kiadásokat, a közszférában biztosított üdülési csekkek még fel is verték tavaly a belföldi idegenforgalomban az árakat.

Diszkriminációnak minősül, hogy miközben a közalkalmazottak a teljes romániai lakosság által befizetett adókból és illetékekből fedezett üdülési csekkekkel mehetnek nyaralni, addig a versenyszférában dolgozóknak maguknak kell fizetniük az utazással, a szállással, az étkezésekkel járó kiadásokat – irányította rá a figyelmet Dragoş Anastasiu, a Román–Német Kereskedelmi és Iparkamara (AHK) elnöke.

A magáncégek is adhatnak üdülési csekkeket, a különbség az, hogy a vállalkozások saját költségvetésükből fizetik ezek ellenértékét, míg az állam az adófizetőkéből – írja a Krónika.

„Öt hónapja a gazdasági miniszter azt mondta, bevezetik az intézkedést, hogy ne álljon fenn többé diszkrimináció az állami és a magánszféra között” – idézte fel a kamaraelnök.

A közalkalmazottak a korábbi bejelentések szerint az idei évre is megkapják az 1450 lejes üdülési csekkeket. Ugyanakkor mivel sokuknak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot vagy veszélyhelyzet idején járt volna le a tavalyi utalványa, azok érvényességét meghosszabbították 2021. május 31-ig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS