A munkáltatók terén pattog a labda a bércsatában Romániában

2019. 09. 19., 10:15

Tovább mélyült a bérszakadék Romániában. Egy szakszervezeti vezető szerint a munkáltatók térfelén pattog a labda, ők ugyanis a kollektív munkaszerződések híján nem tudnak eredményesen tárgyalni.

Romániában a legmélyebb a bérszakadék, vagyis itt a legnagyobb az eltérés a legnagyobb és a legkisebb fizetések között az EU-tagállamok között – derül ki a Friedrich-Ebert Románia Alapítvány szociális körképéből. Romániában a legnagyobb jövedelemmel bíró 10 százalék bevétele csaknem 6-szor nagyobb, mint a legkevesebbet kereső 10 százaléké – írja a Krónika.

Az országos kollektív munkaszerződés és ezen belül az ágazati munkaszerződések segíthettek volna, hogy ne legyen mély szakadék a legalacsonyabb és a legmagasabb bérek között – értékelte a helyzetet Bong Vilmos. Az Alfa Kartell szakszervezet Kovászna megyei szervezetének elnöke emlékeztetett: a munkatörvénykönyv 2011-től hatályban levő módosításai alapjában változtatták meg a helyzetet, eltörölték ugyanis az országos kollektív munkaszerződést, és az ágazati szerződések is megszűntek.

A szakszervezeti vezető szerint a kormánynak folyamatosan emelnie kellene a kötelező országos minimálbért, de ezzel sem lehet megteremteni a jövedelemegyensúlyt.

Bong Vilmos úgy látja, hogy a munkáltatók térfelén pattog a labda, meg kell érteniük, hogyha nem fizetnek a legalacsonyabb bért kereső munkavállalóknak is annyit, hogy tisztességesen meg tudjanak élni belőle, kiürül az ország.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS