A munkáltatók terén pattog a labda a bércsatában Romániában

2019. 09. 19., 10:15

Tovább mélyült a bérszakadék Romániában. Egy szakszervezeti vezető szerint a munkáltatók térfelén pattog a labda, ők ugyanis a kollektív munkaszerződések híján nem tudnak eredményesen tárgyalni.

Romániában a legmélyebb a bérszakadék, vagyis itt a legnagyobb az eltérés a legnagyobb és a legkisebb fizetések között az EU-tagállamok között – derül ki a Friedrich-Ebert Románia Alapítvány szociális körképéből. Romániában a legnagyobb jövedelemmel bíró 10 százalék bevétele csaknem 6-szor nagyobb, mint a legkevesebbet kereső 10 százaléké – írja a Krónika.

Az országos kollektív munkaszerződés és ezen belül az ágazati munkaszerződések segíthettek volna, hogy ne legyen mély szakadék a legalacsonyabb és a legmagasabb bérek között – értékelte a helyzetet Bong Vilmos. Az Alfa Kartell szakszervezet Kovászna megyei szervezetének elnöke emlékeztetett: a munkatörvénykönyv 2011-től hatályban levő módosításai alapjában változtatták meg a helyzetet, eltörölték ugyanis az országos kollektív munkaszerződést, és az ágazati szerződések is megszűntek.

A szakszervezeti vezető szerint a kormánynak folyamatosan emelnie kellene a kötelező országos minimálbért, de ezzel sem lehet megteremteni a jövedelemegyensúlyt.

Bong Vilmos úgy látja, hogy a munkáltatók térfelén pattog a labda, meg kell érteniük, hogyha nem fizetnek a legalacsonyabb bért kereső munkavállalóknak is annyit, hogy tisztességesen meg tudjanak élni belőle, kiürül az ország.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS