A munkáltatók terén pattog a labda a bércsatában Romániában

2019. 09. 19., 10:15

Tovább mélyült a bérszakadék Romániában. Egy szakszervezeti vezető szerint a munkáltatók térfelén pattog a labda, ők ugyanis a kollektív munkaszerződések híján nem tudnak eredményesen tárgyalni.

Romániában a legmélyebb a bérszakadék, vagyis itt a legnagyobb az eltérés a legnagyobb és a legkisebb fizetések között az EU-tagállamok között – derül ki a Friedrich-Ebert Románia Alapítvány szociális körképéből. Romániában a legnagyobb jövedelemmel bíró 10 százalék bevétele csaknem 6-szor nagyobb, mint a legkevesebbet kereső 10 százaléké – írja a Krónika.

Az országos kollektív munkaszerződés és ezen belül az ágazati munkaszerződések segíthettek volna, hogy ne legyen mély szakadék a legalacsonyabb és a legmagasabb bérek között – értékelte a helyzetet Bong Vilmos. Az Alfa Kartell szakszervezet Kovászna megyei szervezetének elnöke emlékeztetett: a munkatörvénykönyv 2011-től hatályban levő módosításai alapjában változtatták meg a helyzetet, eltörölték ugyanis az országos kollektív munkaszerződést, és az ágazati szerződések is megszűntek.

A szakszervezeti vezető szerint a kormánynak folyamatosan emelnie kellene a kötelező országos minimálbért, de ezzel sem lehet megteremteni a jövedelemegyensúlyt.

Bong Vilmos úgy látja, hogy a munkáltatók térfelén pattog a labda, meg kell érteniük, hogyha nem fizetnek a legalacsonyabb bért kereső munkavállalóknak is annyit, hogy tisztességesen meg tudjanak élni belőle, kiürül az ország.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS