A last minute győzött nyáron az utazásoknál Romániában

2020. 09. 25., 09:15

Átalakította ugyan az üdülési szokásokat a koronavírus-világjárvány Romániában (is), de az utazni vágyók elmentek nyaralni, még ha többnyire inkább belföldön.

Az üdülési csekkek nagyban hozzájárultak Romániában a belföldi turizmus újraindulásához, a szálláscsomagok ára átlagosan 20 százalékkal csökkent, a last minute foglalások száma megduplázódott az idei nyári szezonban a tavalyi idényhez képest – olvasható a Krónikán.

Avilágjárvány miatt idén a nyári szezon egy hónap késéssel kezdődött, ellenben a szállásközvetítő portáljuk felületén a foglalások száma így is meghaladta a tavalyi mennyiséget. A papír- és kártyaalapon kibocsátott üdülési csekkek jelentették a fő fizetőeszközt azoknál a foglalásoknál, amelyek hozzájárultak a belföldi turizmus újraindulásához.

Az utazók elővigyázatosabban foglaltak, nagyjából 60 százalékuk idén előnyben részesítette a last minute, vagyis utolsó pillanatban foglalt szabadságokat, amelyeket akár az utolsó 48 órában foglaltak le az érkezéshez képest, ellentétben a tavalyi trendekkel, amikor időt szakítottak, hogy élvezhessék az early booking, vagyis korai foglalási ajánlatokat.

Július–augusztus mostanáig általában a külföldi utazásokról szólt, az utazók akár már egy évvel előre is foglaltak és fizettek annak érdekében, hogy kedvezményes árban részesülhessenek. A világjárvány viszont többek között az utazók viselkedésén is változtatott, hiszen idén inkább a belföldi, last minute típusú foglalásokat részesítették előnyben.

Tavalyhoz képest a tengerpart iránti érdeklődés továbbra is változatlan a hazai utazóknak.  Az olyan előrejelzések ellenére, amelyek szerint a járvány utáni utazásokra többet fognak fizetni, megnőnek a szállásárak, a túlélő szállások szeretnék mielőbb visszaszerezni és fedezni a járvány okozta károkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS