A kisvállalkozások is megérezhetik a szlovákiai tesztelést

2020. 11. 02., 12:15

Szlovákiában az országos tesztelést követő napokban, vagyis ezen a héten alkalmazottak tízezrei kényszerülhetnek karanténba, ami súlyos gondot jelent majd az iparvállalatoknak, mezőgazdasági cégeknek és a kisvállalkozásoknak is.

„Ha a tesztelés miatt egy-egy cégnek a következő napokban tucatjával esnek ki a kulcsfontosságú alkalmazottai, az az adott cég gyártását is veszélybe sodorhatja” – nyilatkozta az iparvállalatokat tömörítő Ipari Szervezetek Szövetségének a főtitkára, Andrej Lasz, akit az Új Szó idéz.

„Az egyes ágazatok között látványos különbségek vannak. Példaként a kohászat említhető, ahol ha leáll a cég, az sokmillió eurós károkhoz vezethet” – tette hozzá Lasz.

Az Ipari Szervezetek Szövetsége azt ajánlja a cégeknek, hogy az alkalmazottaikat előre tájékoztassák, mire számíthatnak, ha nem mennek el a tesztelésre, és emiatt több napra otthon kell maradniuk.

Súlyos gondokkal nézhetnek szembe a mezőgazdasági termelők is. „Elsősorban az állattenyésztőknek kellett felkészülniük az elkövetkező időszakra, mivel ez az az ágazat, amelyben a munkát nem halaszthatják későbbre” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

Holéciová szerint a megoldást az jelentheti, ha a növénytermesztésben dolgozó alkalmazottakat csoportosítják át az állattenyésztésbe.

„A nyugdíjasok bevetése megfelelő alternatívának számít. Az elmúlt napokban már fel is vettük velük a kapcsolatot, felmérve, hogy közülük mennyire számíthatunk” – mondta Pastorek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS