A kisvállalkozások is megérezhetik a szlovákiai tesztelést

2020. 11. 02., 12:15

Szlovákiában az országos tesztelést követő napokban, vagyis ezen a héten alkalmazottak tízezrei kényszerülhetnek karanténba, ami súlyos gondot jelent majd az iparvállalatoknak, mezőgazdasági cégeknek és a kisvállalkozásoknak is.

„Ha a tesztelés miatt egy-egy cégnek a következő napokban tucatjával esnek ki a kulcsfontosságú alkalmazottai, az az adott cég gyártását is veszélybe sodorhatja” – nyilatkozta az iparvállalatokat tömörítő Ipari Szervezetek Szövetségének a főtitkára, Andrej Lasz, akit az Új Szó idéz.

„Az egyes ágazatok között látványos különbségek vannak. Példaként a kohászat említhető, ahol ha leáll a cég, az sokmillió eurós károkhoz vezethet” – tette hozzá Lasz.

Az Ipari Szervezetek Szövetsége azt ajánlja a cégeknek, hogy az alkalmazottaikat előre tájékoztassák, mire számíthatnak, ha nem mennek el a tesztelésre, és emiatt több napra otthon kell maradniuk.

Súlyos gondokkal nézhetnek szembe a mezőgazdasági termelők is. „Elsősorban az állattenyésztőknek kellett felkészülniük az elkövetkező időszakra, mivel ez az az ágazat, amelyben a munkát nem halaszthatják későbbre” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

Holéciová szerint a megoldást az jelentheti, ha a növénytermesztésben dolgozó alkalmazottakat csoportosítják át az állattenyésztésbe.

„A nyugdíjasok bevetése megfelelő alternatívának számít. Az elmúlt napokban már fel is vettük velük a kapcsolatot, felmérve, hogy közülük mennyire számíthatunk” – mondta Pastorek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS