A design és business összekapcsolását helyezi előtérbe a MOME Open új képzése

2022. 11. 04., 20:18

A fenntarthatóság szempontjából támogatja a (nagy)vállalatok versenyképességét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mesterkurzusa, amelyet november 28 – december 2. között rendeznek meg.

A mindennapi életünkön kívül az üzleti szférát is egyre jobban behálózza a designtudatos gondolkozás. A design alapú tanulás, kutatás és a gyakorlati módszertanok a kulturális ökoszisztémák fejlesztésén felül egyre fontosabb üzleti és gazdasági szerepet töltenek be.

Ezt a fajta gondolkodást és oktatást kapcsolja össze a fenntarthatóság kérdésével a MOME Open legújabb képzése. A „Business of Saving the World” tanfolyam azt az üzleti szemléletváltást helyezi fókuszba, ahol a fenntarthatóság nem üres marketingüzenet, hanem a mindennapi innováció és az üzleti sikeresség alapvető háttere.

A MOME Innovációs Központjánál folyamatosan keressük azokat a társadalmilag fontos területeket és problémákat, ahol a designfókuszú kutatásfejlesztés releváns, de még nem bevett gyakorlat. Az egyik ilyen a fenntarthatóság, hiszen az elmúlt években az üzleti életet is egyre erősebben tematizálja ez a témakör, és az is jól látszik, hogy a 21. században már elképzelhetetlen a sikeres üzletfejlesztés a fenntartható működési modellek összekapcsolása nélkül. Ezzel a kérdéskörrel foglalkozik a mesterkurzus is” – mondta Berkovics Dalma, a MOME Innovációs Központjának értékesítés és partnerkapcsolati vezetője.

A tanfolyamon az érdeklődők elsajátíthatják, hogyan lehet a fenntarthatósági törekvéseket az üzlet valódi hajtóerejévé formálni. Az elméleti képzést nyújtó nap során az üzleti tervezési keretek és a hatásos termékinnováció alapjainak a megértésével foglalkoznak, az ezt követő két műhelynapon pedig a célravezető üzleti modellek és innovációs ökoszisztémák kifejlesztését tanulják meg.

Az esettanulmányok lehetőséget biztosítanak arra, hogy nagy cégek – olyan neves vendégek részvételével, mint a MOL, a Rainforest Alliance vagy a PwC – ténylegesen megvalósult projektjein keresztül ismerhessék meg a valós, sikeres fenntarthatósági gyakorlatokat, amiket összevethetnek és elemezhetnek a képzésen tanultakkal.

„A MOME Open képzéseivel hozzájárulunk Magyarország és Kelet-Közép-Európa oktatási és kulturális ökoszisztémáinak fejlesztéséhez. Egyre nagyobb szüksége van az üzleti világnak is az olyan típusú integrált tudásra, ami egyszerre ötvözi a designtudatos gondolkozást az üzleti eredményességgel. A MOME-nál és a MOME Open képzéseivel is azon dolgozunk, hogy az előttünk álló időszakban minél szélesebb és a piac számára egyre értékesebb tudást biztosítsunk regionális szinten is.” – mondta Gosztonyi Csaba, a MOME Open vezetője.

A képzés olyan neves oktatók részvételével zajlik, mint Csertán Ákos digitálistermék-szakértő, vezető design stratéga, design oktató, TEDx előadó és az Atlas, Rise! kreatív közösség alapítója; Berkovics Dalma, a MOME Innovációs Központjának értékesítés és partnerkapcsolati vezetője, Ex-Microsoft for startups menedzser, TedxYouth előadó, akit a Central European Startup Awards legbefolyásosabb nőjének választottak, valamint Martijn Pater stratéga, kreatív vezető és vállalkozó, a Collaborate or Die című könyv szerzője és a Fronteer hatásstratégiai cég társalapítója.

A MOME Open angol nyelvű tanfolyama azokat a szakembereket szólítja meg, akik innovációs vezetőként vagy termékmenedzserként szeretnének hatásos termékeket és szolgáltatásokat létrehozni; CSR és ESG szakértőként célkitűzésük, hogy növeljék az alaptevékenységre gyakorolt hatást; tanácsadóként vagy üzleti tervezőként támogatják a vállalatok hatásvezérelt átalakulását; továbbá bárkit, aki érti az üzleti tervezés, a stratégiai tervezés, az innovációmenedzsment és a stratégiafejlesztés fogalmait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS