22 agrárszakma is bemutatkozik a Szakma Szár Fesztiválon

2022. 04. 23., 09:04

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, a Hungexpo területén, 2022. április 25-27. között. A 15. alkalommal megrendezendő eseményen közel 88 szakmával – amelyek közül számos az agráriumhoz köthető – ismerkedhetnek meg a látogatók.

A XV. Szakma Sztár Fesztiválon három ágazatban 22 szakmával képviseli a mezőgazdasági, erdészeti, az élelmiszeripari, valamint a környezetvédelmi és vízügyi szakképzést. A fesztivál keretében tartják meg a három ágazatban a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny végső döntőjét, amelyen – 12 szakképesítésben – 40 versenyző vesz részt.

A versenyzők már a fesztivált megelőzően, februárban megkezdték a megmérettetést, a Gödöllőn megrendezett írásbeli elődöntővel. Az írásbeli versenyen 525 tanuló vett részt, onnan 292-en jutottak tovább a döntők első fordulóiba. A gyakorlati és szóbeli versenyrészeken adtak számot tudásukról a döntőknek helyet adó 19 szakképzési intézményben március 2. és április 22. között. Minden tanuló, aki legalább 71 százalékos eredményt ért el, felmentést kap a szakmai vizsga alól.

A szervezésben való közreműködésen túl a NAK országosan 2500 általános iskolai tanuló számára biztosítja a Szakma Sztáron való részvételt. A versenyek mellett jelentős hangsúlyt kapnak a D pavilonban megrendezett szakmabemutatók, ahol 22 agrárszakmával ismerkedhetnek meg a látogatók. Sőt nemcsak távolról szerezhetnek ismereteket az agrárium világáról, hanem sokkal közelebbről is, ugyanis a foglalkoztató szigeteken akár ki is próbálhatják magukat az érdeklődők.

A rendezvényen cél megismertetni a pályaválasztókat és az újrakezdőket a mezőgazdaság és az élelmiszeripar érdekes és változatos világával. A Szakma Sztár igazi, élményekkel teli fesztivál lesz a döntős tanulók és a helyszínre látogató érdeklődők számára is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS