Unokáikra vagy megtakarításaikra támaszkodnak a magyarok időskorukban?

2021. 04. 23., 16:45

Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint a hazai lakosság 27 százaléka tart attól, hogy nem tudja miből fog megélni nyugdíjaskorában, 21 százalék pedig kifejezetten attól fél, hogy a rokonaira kell majd támaszkodnia. Az időskori anyagi helyzet alakulásától leginkább a 36-39 éves korosztály tart, így nem meglepő, hogy 2020-ban a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár új belépői között az átlagéletkor 39 év volt.

A hazai aktív korú lakosság tart az időskori anyagi bizonytalanságtól, és attól, hogy ahelyett, hogy magukról gondoskodnának, esetleg a rokonaikra kell támaszkodniuk. Az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásaszerint a megkérdezettek 27 százalékának okoz álmatlan éjszakákat, hogy miből fog megélni időskorában. Ha csak a 36 és 39 év közöttieket nézzük, ugyanez az arány már 32 százalék, a legmagasabb valamennyi korcsoport közül. Majdnem ugyanennyien, a válaszadók 21 százaléka fél attól, hogy amikor idősebb lesz, a rokonai támogatására szorul majd.

Az időskori anyagi függetlenség fontosságát alátámasztja, hogy a megkérdezettek 50 százaléka számára nagyon fontos, hogy időskorában saját maga számára teremtse meg az anyagi feltételeket. 28 százalék számára kifejezetten fontos, hogy ne kelljen gyerekeitől, unokáitól segítséget kérnie.

A kutatásunk és a tapasztalataink is megmutatták, hogy a magyarok számára nagyon fontos, hogy időskorukban is megőrizzék anyagi függetlenségüket, ne terhet jelentsenek a családjuk számára, hanem éppen ellenkezőleg, mind életvitelükkel, mind tapasztalatukkal példaképek lehessenek a gyerekeik, unokáik számára” – számolt be a tapasztalatokról Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. – „Ugyanakkor fontos, hogy ezt az anyagi biztonságot nem csak az élethosszig tartó munkával, hanem már az aktív korban megkezdett tudatos, folyamatos öngondoskodással is megteremthetjük. Örömmel tapasztaltuk, hogy 2020-ban, a bizonytalan gazdasági környezet ellenére 13 000 új pénztártagot köszönthettünk, akik többnyire továbbra is a 40 év alatti korosztályokból kerülnek ki.”

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz az elmúlt évben több mint 13 000 új tag csatlakozott, így a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár taglétszáma elérte a 237 ezer főt. A belépők átlagos életkora 2018 óta minden évben 40 év alatt maradt, vagyis a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS