Unokáikra vagy megtakarításaikra támaszkodnak a magyarok időskorukban?

2021. 04. 23., 16:45

Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint a hazai lakosság 27 százaléka tart attól, hogy nem tudja miből fog megélni nyugdíjaskorában, 21 százalék pedig kifejezetten attól fél, hogy a rokonaira kell majd támaszkodnia. Az időskori anyagi helyzet alakulásától leginkább a 36-39 éves korosztály tart, így nem meglepő, hogy 2020-ban a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár új belépői között az átlagéletkor 39 év volt.

A hazai aktív korú lakosság tart az időskori anyagi bizonytalanságtól, és attól, hogy ahelyett, hogy magukról gondoskodnának, esetleg a rokonaikra kell támaszkodniuk. Az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásaszerint a megkérdezettek 27 százalékának okoz álmatlan éjszakákat, hogy miből fog megélni időskorában. Ha csak a 36 és 39 év közöttieket nézzük, ugyanez az arány már 32 százalék, a legmagasabb valamennyi korcsoport közül. Majdnem ugyanennyien, a válaszadók 21 százaléka fél attól, hogy amikor idősebb lesz, a rokonai támogatására szorul majd.

Az időskori anyagi függetlenség fontosságát alátámasztja, hogy a megkérdezettek 50 százaléka számára nagyon fontos, hogy időskorában saját maga számára teremtse meg az anyagi feltételeket. 28 százalék számára kifejezetten fontos, hogy ne kelljen gyerekeitől, unokáitól segítséget kérnie.

A kutatásunk és a tapasztalataink is megmutatták, hogy a magyarok számára nagyon fontos, hogy időskorukban is megőrizzék anyagi függetlenségüket, ne terhet jelentsenek a családjuk számára, hanem éppen ellenkezőleg, mind életvitelükkel, mind tapasztalatukkal példaképek lehessenek a gyerekeik, unokáik számára” – számolt be a tapasztalatokról Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. – „Ugyanakkor fontos, hogy ezt az anyagi biztonságot nem csak az élethosszig tartó munkával, hanem már az aktív korban megkezdett tudatos, folyamatos öngondoskodással is megteremthetjük. Örömmel tapasztaltuk, hogy 2020-ban, a bizonytalan gazdasági környezet ellenére 13 000 új pénztártagot köszönthettünk, akik többnyire továbbra is a 40 év alatti korosztályokból kerülnek ki.”

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz az elmúlt évben több mint 13 000 új tag csatlakozott, így a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár taglétszáma elérte a 237 ezer főt. A belépők átlagos életkora 2018 óta minden évben 40 év alatt maradt, vagyis a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS