Profession.hu: ezek a diplomások a legkeresettebbek jelenleg a munkaerőpiacon

2024. 02. 05., 16:10

Közeleg az egyetemi jelentkezések határideje, amelynek apropóján a Profession.hu idén is elkészítette trendriportját, ezzel segítve a tanulókat a döntésben. Az elemzésből kiderült, hogy jelenleg melyik egyetem diplomásai kérik el a legmagasabb fizetést átlagosan és mely intézmények diplomáira van a legnagyobb igény a munkaerőpiacon.

A Profession.hu adatbázisában szereplő aktív – egy évnél nem régebben frissített profilok – alapján, a diplomás felhasználók legnagyobb arányban a Debreceni Egyetemről, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetemről kerültek ki. A mintában 75 ezer munkavállaló és 15 egyetem szerepel.

Mely területeken van leginkább szükség diplomásokra?

A diplomát igénylő területek közül leginkább a cégvezetés és menedzsment, a jog, jogi tanácsadás és a marketing, média, PR volt a leginkább keresett az elmúlt egy évben a munkavállalók részéről. Munkáltatói oldalról pedig leginkább a fogorvos, az orvos, szakorvos, a minőségbiztosítási mérnök, a tanító, tanár, pedagógus, majd a mérnök vezető kategóriákban van szükség diplomás szakemberekre.

Diplomás fizetések

A diplomás pályakezdők átlagos bérigénye szintén emelkedett tavaly óta, nettó 308 000 forintra. A szakmai pályafutásukat éppen kezdő diplomások esetében kissé átalakul az első három felsőoktatási intézmény sorrendje: a legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, korábbi nevén Szent István Egyetem (nettó 394 000 forint), majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (nettó 391 000 forint) és az Óbudai Egyetem (nettó 376 000 forint) volt hallgatói kérik átlagosan a legtöbbet.

„Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye a portálon megadott információk alapján jelenleg havi nettó 402 200 forint. A Profession.hu 2023 őszén megjelent HR körkép kiadványa arra mutatott rá, hogy tavaly a magyarországi munkáltatók 72 százaléka emelt bért, átlagosan 14 százalékot. A cégek toborzási eszköztárában a bér továbbra is kiemelt szerepet kap, a munkavállalók körében ugyanis is vezető motivációs tényezőről beszélünk” – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Az elmúlt évek során megfigyelhető volt, hogy a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökkent. 2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra csökkent. Tavaly nem történt számottevő változás ezen a téren, a hirdetések egynegyedében kértek diplomát.

„A Profession.hu álláskínálatából leszűrt statisztikáink is alátámasztják azt az évek óta tartó nemzetközi és hazai trendet, hogy a vállalatok számára a diploma mellett (vagy épp helyett) egyre fontosabbá válik a tanulási készség, amikor munkaerőt toboroznak. A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik, így néhány szektortól eltekintve, elsősorban ezt keresik a cégek a jelöltek profiljában” – foglalta össze a szakember.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS